Orth István a Bánffy palotába hozott 40 év munkásságot – avagy kiplakátolt múltak, századok

Orth István 40 év munkásságából kaphattunk ízelítőt a ferbruár 27-én megnyílt kiállításon a Bánffy palotában. A megnyitón a közönséget Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója ünnepi beszéddel köszöntötte, majd Kis-Pállukács Hajnal a kiállítás kurátora és Németh Júlia műkritikus meggyitotta a tárlatot.

Orth István kiállításának megnyitója (balról jobbra: Lucian Nastasă-Kovács,
Kis-Pállukács Hajnal, Orth István, Németh Júlia)

Orth István teológus, múzeográfus, restaurátor bizantinológus, képzőművész. Tagja a szárhegyi klasszikusokat tömörítő Szerencsepatkó rendnek, a Barabás Miklós Céhnek, a Romániai Képzőművészek Szövetségének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságának és nem utolsó sorban a Nagyszebeni Református Ecclesia főgondnoka. Eme 40 év alatt nemcsak munkái gyarapodtak, de kitünteseiről is fontos említést tennünk. Így legfontosabbak közé tartozik az EMKE Életműdíj, a Román Kulturminisztérium Kiválósági Oklevele, a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztje és természetesen említésre méltó, hogy Nagyszeben város díszpolgárává avatta.

Plakátok, metszetek, olajképek – mind erről az elmúlt 40 évről tanúskodtak. Ahogyan az alkotó vallja ,,egy kisebb keresztmetszete munkásságomnak„.

,,A plakátok a legrégebbi munkáim, megemlíteném például a szebeni Jazz Fesztivált, amely elég híres volt abban az időben, az első 1979-ben, tehát épp 40 évvel ezelőtt készítettem, és attól kezdve szinte minden évben én csináltam a Jazz Fesztiválnak a plakátját, több mint száz plakát került nyomdai kivitelezésre. Tulajdonképpen egy válogatás a 40 éves alkotói munkának.” – vallja Orth István, mintha egy visszapillantó tükörbe tekintene.

Részletek a következő hanganyagban, Orth István képzőművésszel való beszélgetésből:

A kiállítás nagy népszerűségnek örvendett, hisz Kolozsvár lakossága nem először találkozott a festőművésszel, nyomot hagyván a közönség emlékezetében.

A tárlat március 17-ig, szerdától vasárnapig látogatható 10.00 – 17.00 óra között a Bánffy palotában.

In memoriam (Kós)

Török-Ágoston Rebeka

Ne poți asculta și aici: