Kelemen Hunor maradt az RMDSZ szövetségi elnöke

Kelemen Hunor 728 támogató szavazatot kapott, így további négy évig az RMDSZ elnöke marad. Összesen 757-en járultak urnákhoz, amelyből 26-an szavaztak ellene, 3 szavazat érvénytelen volt, a maradék 728 szavazat pedig hozzásegítette a szövetségi elnököt pozíciója megtartásához.

A tisztségre egyedül Kelemen Hunor pályázott, aki immár nyolc éve látja el az elnöki teendőket.

„Ha 2018 jórészt az elmúlt 100 évről szólt, akkor 2019-nek, a következő évszázad első évének a jövőről kell szólnia.” (…)
Itt vagyunk ma Kolozsváron, nemcsak Erdély, de az erdélyiség tradíciójának fővárosában.
Bőséges példák állnak rendelkezésünkre Apáczai Csere Jánostól Bethlen Gáboron keresztül Kós Károlyig vagy akár Kallós Zoltánig, ha az erdélyiség mibenlétét akarnánk megfogalmazni. (…) Sikerült elfogadtatni olyan törvényeket, amelyek erősítik jogainkat és növelik a közösség biztonságát. Sajnos voltak és vannak fájdalmas veszteségeink, illetve olyan ügyeink, amelyekkel évek óta kínlódunk. De azt már mondtam, hogy nem adtuk és nem adjuk fel, nem hátráltunk és nem hátrálunk meg. Sem akkor, amikor a MOGYE-ről, sem akkor, amikor nemzeti és közösségi szimbólumaink használatáról van szó. (…) Ha azt vizsgáljuk, hogy az intézményeink erősödtek-e az elmúlt években, akkor a válasz többnyire igen. (…) A múlt év tapasztalatai után egy picivel optimistább vagyok.”

(Kelemen Hunor beszámolóbeszéde az RMDSZ elmúlt négy évéről)

A kolozsvári BT Arénában lezajlott kétnapos politikai fórum zárómozzanataként megrendezték az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltjeinek vitáját. Pontosabban arról az öt jelöltről van szó, aki mindeddig kijelentette indulási szándékát, megpályázván a befutónak tekintett első-két hely valamelyikét. A beszélgetésen Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök, Sógor Csaba és Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselő, Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, nem utolsó sorban Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) vezetője indokolta meg, hogy miért pályázik a brüsszeli-strasbourgi mandátumra, mit tekint előnyének, illetve gyengeségének. Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) március elsején rangsorolni fogja a jelölteket, a listát pedig március 9-én megerősíti a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) nagyváradi ülésén.

A kongresszus második napján újrválasztottuk Kelemen Hunor szövetségi elnököt. A “csatatér” ezúttal izgalmas politikai viták helyszíne is volt. EP-képviselőjelöltjeink is bemutatkoztak, összemérték tudásukat. A szombati nap hangulatába itt nézhettek bele 👇🎥🎞 #JövőErdélyben

Publicată de RMDSZ pe Sâmbătă, 23 februarie 2019

A felvételek forrása: Facebook/RMDSZ

Ne poți asculta și aici: