Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT și așteapă un nou proiect de rectificare bugetară

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nu au căzut de acord privind rectificarea bugetară. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că ședința a fost suspendată și că așteaptă ca Guvernul să vină cu un nou proiect de rectificare.

Nemulțumit de bugetelor instituțiilor din zona securității naționale, Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT

„Nu s-a putut obține consens, unanimitate și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Așadar am suspendat ședința CSAT”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a spus că așteaptă ca în noul proiect să se renunțe la tăierea bugetelor instituțiilor din zona securității naționale.

„Prin această suspendare am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip șicană politică, să se revină la discuții, la colaborări și imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT. Este numai răspunderea guvernului pentru ce se întâmplă în continuare”, a spus șeful statului.

Președintele a mai spus că, în luna august, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona securității naționale și, mai mult, acest lucru nu a fost explicat.

Un alt proiect a fost făcut apoi de Guvern, iar acesta prevedea alocarea a aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă.

”În aceste condiții este inexplicabil și nici nu a fost explicat de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale. Pe de altă parte, directorii serviciilor și instituțiilor ne-au prezentat situația din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că în acest condiții nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest guvern, în prima parte a anului 2018”, a mai spus Klaus Iohannis.

Avizul CSAT este obligatoriu pentru aprobarea rectificării bugetare în cazul instituțiilor de securitate națională.

Ministrul de finanțe: Suspendarea CSAT va avea efecte negative asupra salariilor

Ministrul Finanțelor Publice a spus că suspendarea CSAT va avea efecte negative asupra asigurării salariilor, a investițiilor și compensațiilor pentru fermierii afectați de pesta porcină.

“Orice întârziere a rectificării bugetare poate crea efecte negative. Parte de salarii, în septembrie, rămâne neacoperită pentru entități la nivel public. Dacă se menține blocajul, parte de investiții poate să aibă de suferit și vor fi blocaje în derularea de proiecte publice”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, citat de Mediafax.

Sursa foto: presidency.ro

Te-ar mai putea interesa

X
X
X