Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Legea pensiilor, pusă în dezbatere publică. Statul va cheltui dublu față de acum, până în 2021

Proiectul Legii pensiilor intră în dezbatere publică timp de aproape o lună. Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, spune că nicio pensie nu va scădea.

Ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie aflată acum în plată nu va scădea. FOTO: EBS Radio

Toate pensiile vor fi recalculate până în 2021, potrivit noii legi a pensiilor, un punct important al programului de guvernare al PSD. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a anunțat că nicio pensie nu va scădea și că se va păstra pensia minim garantată. Mai mult, potrivit proiectului Legii pensiilor, pensionarii care primesc pensia minim garantată vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistență socială.

“Nu este normal ca o persoană care a contribuit 30 de ani să fie la pensia minim garantată la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani și ia tot pensia minim gatantată. Adică o diferențiere în funcție de numărul de ani trebuie să existe. În lege erste un articol care spune foarte clar că dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă, se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernării noastre și va mai crește până în 2020, dar vrem să fie o diferențiere între cei care iau această pensie și nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Deci ei vor intra într-o formă de asistență socială”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Pensiile se vor dubla până în 2021

Pentru cei cu pensie minimă garantată se va elabora o altă lege, iar pensionarii vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă aleg o formă de asistență socială. Ministrul Muncii a precizat că se va păstra principiul contributivității, dar că statul va completa pensiile de 100 sau 200 de lei, până la suma de 640 de lei.

Lia Olguța Vasilescu a precizat că după intrarea în vogoare a noii legi a pensiilor, care urmează să fie votată în Parlament, statul va cheltui dublu față de cât cheltuie acum și susține că sunt și bani pentru majorări. La rândul său, Liviu Dragnea, președintele PSD, a spus că noua lege va face dreptate pentru mulți pensionari și că pensiile urmează să se dubleze până în anul 2021.

“Fiecare pensie va fi cel puțin dublată în 2021”, a arătat liderul PSD, care a explicat faptul că un pensionar care are 40 de puncte de pensie va primi 3.000 de lei.

 

X
X
X