Lucrările de deviere a Someșului, necesare pentru extinderea pistei Aeroportului Cluj, vor costa 109 milioane de lei și vor fi gata în trei ani

Ministrul Apelor, Ioan Deneș, a declarat, la Cluj, că lucrările de deviere a Someșului Mic, fără de care nu se poate extinde la 3.500 de metri pista Aeroportului Avram Iancu, vor fi gata în 2022.

„Credem în încadrarea în termenele de derulare a investiției și finalizarea ei în 2022 și trag un semnal de alarmă deoarece suntem, deja, în întârziere. Dacă până acum s-a stat într-o zonă de lentoare, vrem să urgentăm proiectul care se ridică la 109 milioane de lei. Noi am alocat în acest an 3 milioane de lei ca să arătăm că ne dorim ca proiectul să se finalizeze. Dacă se realizează exproprierile, în acest an, la rectificare vom suplimenta suma. Sperăm într-un parteneriat cu CJ Cluj și fiecare dintre noi să își îndeplinească feliuța pe care ne-am asumat-o”, a spus Ioan Deneș, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, după modificarea cursului Someșului Mic va fi nevoie de construirea unui nou pod, investiție care trebuie suportată de Consiliul Județean Cluj.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, a declarat că lucrarea cadastrală care a trebuit făcută pentru exproprierea terenurilor din zonă este terminată, iar documentele sunt în curs de avizare la primăriile Apahida și Cluj-Napoca și la Oficiul de Cadastru.

„Este o problemă de câteva săptămâni pentru a se primi acest avize, după care să putem consemna sumele de bani pentru expropriere pentru toți proprietarii. În momentul în care vom prinde sumele de bani în proiectul de buget al județului Cluj, care va fi votat în 17 aprilie, din acel moment se poate intra pe teren în vederea executării lucrărilor. În câteva săptămâni exproprierile se vor finaliza”, a subliniat Mânzat.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a terminat în octombrie 2013 prima etapă din proiectul de construie a unei noi piste, care are o lungime de 2.100 metri, urmând să se continue cu prelungirea acesteia până la 3500 de metri, fapt care va permite aterizarea și decolarea avioanelor transatlantice. Etapa a doua, de prelungire a pistei până la 3500 de metri, prevede devierea cursului râului Someșul Mic.

Sursa foto: Facebook/Aeroportul Internațional Cluj-Napoca

Ne poți asculta și aici: