Ministerul Apelor alocă 3 milioane de lei pentru devierea Someșului în zona Aeroportului Cluj-Napoca

Ministerul Apelor și Pădurilor va aloca în acest an 3 milioane de lei pentru lucrările de deviere a Someșului în zona Aeroportului Cluj-Napoca, necesare pentru construirea pistei de 3.500 de metri.

Alocarea fondurilor este cuprinsă în lista proiectelor, care cuprinde 36 de obiective, care vor fi finanțate în acest an, dar vor fi finalizate în viitor. „Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj, în zona Aeroportului Cluj-Napoca. Valoare 3 mil. lei, alocată în 2019. Menționez că valoarea totală a proiectului este de 110 milioane lei, iar lucrările prevăd și devierea cursului râului Someșul Mic, pentru extinderea aerportului. Dar ca acest fapt să fie posibil, autoritățile locale trebuie să mute podul care traversează șoseaua de centură a municipiului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apelor și Pădurilor.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a trimis ieri o solicitare premierului Viorica Dăncilă, prin care a solicitat sprijinul Guvernului în finalizarea lucrărilor de amenajarea a râului Someșul Mic. „Deși titularul investiției este Ministerul Mediului și schimbărilor climatice, proiectul este unul major, cu un impact extrem de important la nivelul județului Cluj. Astfel, amenajarea hidrotehnică a râului Someșul Mic va scoate de sub efectul inundațiilor 1785 de locuințe din municipiul Cluj-Napoca și din comuna Apahida, 476 de IMM-uri, 877 de hectare de teren. Mai mult, de această investiție vor beneficia și Centrul Agro Transilvania S.A., Aeroportul Internațional și Stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca. Nerealizarea acestor lucrări pune în pericol construcțiile din imediata vecinătate a cursului râului, favorizând inundarea întregii albii majore actuale”, anunța președintele Consiliului Județean Cluj.

Sursa foto: Facebook/Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca