Macedonia și-a schimbat oficial numele

Macedonia și-a schimbat oficial denumirea în „Republica Macedonia de Nord”, după aproape trei decenii în care Grecia a refuzat să accepte numele țării, considerând că este o revendicare teritorială.

Potrivit cotidianului The Guardian, preluat de Mediafax, Republica Macedonia de Nord a celebrat evenimentul printr-o ceremonie în cadrul căreia a ridicat steagul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat că „un scop istoric” a fost în sfârșit atins. „Trăiască Republica Macedonia de Nord”, a declarat liderul social-democrat într-un mesaj postat pe Twitter.

În urma tratatului semnat de Skopje și Atena, privind schimbarea numelui, Macedonia poate să adere la NATO. Aderarea Macedoniei la UE și NATO a fost blocată până recent de Grecia, care a refuzat să accepte numele țării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.

Următorul pas pentru aderarea Macedoniei de Nord la NATO este ratificarea protocolului de aderare de fiecare stat membru.

Sursa foto: vlada.mk

X
X
X