Președinții CE, ai Consiliului European și ai Parlamentului European vin la București. Se inaugurează președinția României la Consiliul UE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, și al Consiliului European, Donald Tusk, vor fi, începând de astăzi la București, cu ocazia inaugurării Președinției Consiliului UE preluată de România de la 1 ianuarie.

Președinția rotativă a Consiliului UE preluată de România va debuta cu o ceremonie de deschidere și un concert inaugural la Ateneul Român. De la ora 20.00 vor susține discursuri de deschidere premierul Viorica Dăncilă, președintele PE, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, vineri, Jean-Claude Juncker va avea, întâlniri bilaterale cu președintele Klaus Iohannis și ulterior cu premierul Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene, citat de mediafax. Cele două reuniuni vor fi urmate de conferințe de presă.

Astfel, de la ora 10.30, Jean-Claude Juncker va susține o conferință de presă, alături de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, iar de la 12.30 va avea la Palatul Victoria o conferință de presă alături de premierul Viorica Dăncilă.

Alături de Jean-Claude Juncker vor fi primiți, vineri, la Cotroceni și membrii Colegiului Comisarilor, în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, a anunțat Administrația Prezidențială.

„Vizita membrilor Comisiei Europene are loc în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (UE), începând cu 1 ianuarie 2019. Colegiul Comisarilor efectuează, la începutul fiecărui semestru, o vizită în statul membru care deține Președinția Consiliului UE. Subiectul discuțiilor va fi legat de Președinția României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care România le va gestiona în această perioadă”, potrivit sursei citate.

Sursa menționată a adăugat că președintele Iohannis va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către țara noastră a Președinției rotative a Consiliului UE va reprezenta „o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european”.

„Președintele Klaus Iohannis va evidenția faptul că România dorește să exercite un mandat de succes, orientat spre rezultate concrete, care să contribuie la avansarea agendei europene, ținând cont, însă, de contextul complex în care își va derula activitatea în următoarele șase luni”, conchide Președinția.

Agenda președintelui Comisiei Europene include întâlniri, vineri, și cu președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, la Palatul Parlamentului, conform anunțului reprezentanței CE în România.

România a preluat de la 1 ianuarie 2019, de la Austria, Președinția Consiliului UE, pentru un mandat de șase luni.r să rămână stat membru al Uniunii Europene.

Ne poți asculta și aici: