Majorarea salariilor nu a oprit exodul cadrelor medicale. Atuurile spitalelor din Vestul Europei sunt condițiile de muncă

Cadrele medicale din România sunt printre cele mai căutate în Occident, pentru a suplini deficitul de specialiști din spitale.

Firmele de recrutare încearcă să le atragă cu salarii de la 6.000 de euro, în cazul medicilor specialiști și de până la 2.000 de euro, în cazul asistentelor medicale.

Salariile angajaților din sistemul sanitar au crescut considerabil în ultima perioadă și, totuși, mai sunt medici și asistente care iau în calcul un loc de muncă peste hotare.

„Condițiile de muncă sunt foarte bune, asta este principal. Salariile au crescut în România și sunt mult mai mari. Au cresacut, într-adevăr, dar starea spitalelor pe care o vede toată lumea, inclusiv ca și pacient, nu cred că este cea pe care ți-o dorești”, spune Lucian, medic.

„E altă viață, altfel se lucrează, altfel ești apreciat, materialele cu care se lucrează nu lipsesc”, spune și Meda, asistentă.

Medicii rezidenți optează pentru joburile din străinătate și din cauza numărului limitat de locuri de muncă la care au acces în țară.

„Nu sunt, deocamdată, suficiente posturi pentru medicii rezidenți. Indiferent dacă au fost creșterile salariale și sunt, mai trebuie să fie și posturile necesare. Noi facem parte din Uniunea Europenană. Cred că avem dreptul să fim în primul rând informați și să avem mai multe opțiuni. Cred că este unul din beneficiile de a face parte din UE. Fiecare avem dreptul de a alege, de a fi informați, să vedem care sunt opțiunile, să le comparăm și să luăm cele mai bune decizii pentru noi”, a declarat pentru EBS Radio Simion Chiș, organizatorul târgului de joburi pentru cadrele sanitare, care a avut loc la Cluj-Napoca.

Medici din sistemul de urgență, psihiatri, interniști, medici de familie, dar și asistente medicale sunt toți căutați în țările din Vestul și Nordul Europei, spune Nicoleta Hüllen, reprezentanta Agenției Federale a Muncii din Germania.

„În Germania se caută medici din toate domeniile, specialiști sau stagiari. Important este să vorbească germana”, a precizat Nicoleta Hüllen.

Un număr de 16 firme de recrutare din peste 10 țări europene au oferit zeci de locuri de muncă pentru medici și asistente medicale, în cadrul târgului de profil organizat la Cluj-Napoca.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: