Manda, după audierea șefului SRI în Parlament: O informare a serviciului viza posibile violențe la mitingul din 10 august

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a fost audiat ieri mai bine de opt ore în Comisia parlamentară de Control a SRI.

Manda spune că a existat o informare a SRI privind posibile violențe la mitingul diasporei.

Hellvig a fost chestionat, printre altele, în legătură cu protestul din 10 august, protocoalele dintre SRI și Parchetul General, dar cu și privind pesta porcină africană.

Președintele Comisiei de Control SRI, Claudiu Manda, a declarat că din discuțiile cu Eduard Hellvig pe tema mitingului diasporei a reieșit că a existat o informare a Serviciului privind posibile violențe și că un reprezentant al structurii a fost în Centrul de Comandă pe perioada manifestației.

„Din ce am înțeles, că vorbim de anchete ale instituțiilor de parchet și nu putem detalia, am înțeles că una dintre informări viza posibilitatea ca la acest miting să escaladeze și să apară violențe. Prima notă trimisă către instituții și structuri în data de 9 august, după care au fost trimise și în timp real. A fost un dialog permanent pe 10,11 și pentru recunoașterea celor care au fost acolo”, a declarat Claudiu Manda, președintele Comisiei de control SRI, potrivit Meidafax.

Legat de protocoalele din 2016, Eduard Hellvig a invocat necesitatea celui secret din cauza vidului legislativ de la acea vreme și pentru a preveni posibile infracțiuni teroriste sau la adresa securității naționale.

Claudiu Manda a declarat că, din protocoalele amintite de directorul SRI, Eduard Hellvig, la audieri niciunul nu a fost încheiat cu partide politice. Acesta a spus că Parlamentul poate interzice Serviciul semnarea de protocoale sau să fie permise doar cu avizul prealabil al CSAT și comisie de control.

”Nu există niciun protocol, cred, semnat cu PSD. Nu a prezentat, din protocoalele respective, niciunul semnat cu partidele, cu niciun partid politic. Pot să vă spun altceva. A fost făcută o prezentare legată de apartenența politică a persoanelor care au semnat protocoalele respective, din anul 1990 încoace, și au fost reprezentanți de la toate partidele politice care au fost la putere, în calitatea pe care o aveau la momentul respectiv de miniștri, secretari de stat, șefi de agenții, șefi de autorități și lucruri de genul acesta”, a spus președintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda.

Eduard Hellgiv a fost chestionat și în ceea ce privește pesta porcină africană. Astfel, potrivit președintelui Comisiei de Control SRI, instituția a făcut prima informare cu privire la pericolul răspândirii acestei boli încă din vara anului 2016. În plus, Serviciul atenționează că este posibil ca în România să ajungă un alt virus, pesta ovină.

Sursa foto: Facebook/Claudiu Manda

X
X
X