Avocatul lui Donald Trump i-a scris lui Klaus Iohannis: Protocoalele promovate de Kovesi si Maior subminează statul de drept

Avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, fost procuror federal și primar al orașului New York, cere, într-o scrisoare adresată președintelui României și altor demnitari, verificarea protocoalelor pe care mai multe instituții le-au semnat cu SRI.

Rudolph Giuliani îți exprimă îngrijorarea în legătură cu „prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii”. În opinia lui, acest lucru afectează negativ investițiile străine din România.

„După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâți spre aplicarea legilor, în concordanță cu repectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte”, se arată în scrisoarea transmisă președintelui, prezentată de Mediafax.

„Am luat la cunoștință cu tristeţe … despre existenţa «protocoalelor secrete»”

Avocatul lui Donald Trump a vorbit și despre protocoalele secrete semnate de mai multe instituții din țara noastră cu Serviciul Român de Informații (SRI). „În plus, față de excesele făcute de DNA în numele «aplicării legii», am luat la cunoștință cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa «protocoalelor secrete» pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii”, se mai arată în scrisoare.

„O amnistie ar trebui dată celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor”

Rudolph Giuliani susține că încurajează România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi de a judeca faptele de corupţie în mod cinstit, transparent şi în concordanţă cu legea. „O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”, se mai spune în document.

Fostul primar al New York-ului îndeamnă Guvernul României să formeze o comisie independentă, formată din judecători internaţionali şi experţi legali, care să analizeze aceste protocoale și impactul pe care acestea le-au avut asupra Parchetului General și a judecătorilor.

Scrisoarea a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis, dar și președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și premierului Viorica Dăncilă.

Sursa foto: Facebook.com/Klaus Iohannis

Ne poți asculta și aici: