Marcus Miller, cap de afiș la Jazz in the Park

Marcus Miller, câștigător a două premii GRAMMY, Judith Hill, Ghost-Note și Delvon Lamarr Organ Trio sunt capetele de afiș ale celei de-a șaptea ediții Jazz in the Park.

Basistul american Marcus Miller este capul de afiș al festivalului Jazz in the Park din acest an.

Pe scena din Parcul Central din Cluj-Napoca vor mai urca Shai Maestro Trio, Chassol, Tiny Fingers, Iordache, Noya Rao, Alaska Snack Time, Festen, Ours Samplus, Bogdan Vaida, PianoHooligan, Hristo Yostov: Jazz Cats, Malox, Kosmic Blues, Zimbru, FrankieZ Experiment și The B-Groove într-o călătorie incredibilă prin diferite stiluri muzicale, de la contemporary jazz, jazz fusion, smooth jazz la groove, alternative/indie, pop-funk și neo-soul.

„Anul acesta am investit puțin mai mult în anumite trupe și am reușit să aducem niște nume pe care orice pasionat de jazz, și nu numai, și-ar dori să le vadă. Line-up-ul ediției a șaptea este deopotrivă matur și amuzant, este foarte variat și pe alocuri iese puțin din tiparele clasice ale jazzului”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park, care spune că vor mai fi surprize.

Ediția din acest an debutează în forță cu concertul unuia dintre cei mai apreciați și influenți artiști ai lumii: basistul american Marcus Miller. Compozitor, producător și instrumentist, Miller a colaborat cu artiști precum Bill Wither, Luther Vandross, Chaka Khan, Wayne Shorter, Davis Sanborn, Herbie Hancock, Eric Clapton, Aretha Franklin, Elton John sau Bryan Ferry, arată organizatorii.

Relația sa profesională cu Miles Davis a avut drept rezultat trei albume apreciate unanim de critici. Cel mai faimos dintre ele este „Tutu”, considerat unul dintre albumele definitorii ale lui Miller, cu care a câștigat, de altfel, două premii Grammy.

Alături de el vor fi Alex Han, la saxofon, Alex Bailey, la tobe, Russel Gunn, la trompetă, Julian Pollack și Jams Francies, ambii la clape.

Artista americană Judith Hill a studiat compoziția muzicală la Biola University din California. A devenit foarte repede o voce dorită de unii dintre cei mai pretențioși artiști ai lumii, cum ar fi Michael Jackson, care a ales-o pentru un duet ce urma să fie inclus în turneul „This Is It” din 2009.

În 2013, Judith Hill a câștigat un premiu Grammy pentru contribuția muzicală la filmul „20 Feet from Stardom”. A avut colaborări cu Stevie Wonder, Anastacia, Rod Stewart, Robbie Williams, Mike Oldfield sau Josh Groban, un turneu cu John Legend și a colaborat cu Prince. Acesta din urmă i-a produs, în legendarul studio Paisley Park, albumul de debut „Back in Time” din 2015. Pe scena Jazz in the Park, Judith Hill va cânta alături de Michael White, la tobe, Gregory Moor „Gmoe”, chitară, Robert Hill „Pee Wee”, la bas și Michiko Hill, la clape.

A treia zi de festival va aduce în fața publicului Jazz in the Park trupa Ghost-Note. Proiect inițiat de Robert Sput Searight și Nate Werth, percuționiști ai cunoscutei trupe Snarky Puppy, Ghost-Note ar putea fi descrisă ca o explozie de sunete, potrivit organizatorilor. Alcătuită din muzicieni de înaltă clasă, precum MonoNeon, care au cântat alături de Prince, Snoop Dogg, Erykah Badu, Herbie Hancock sau Toto, Ghost-Note pune muzica funk într-o lumină cu totul specială, în care influențele afrobeat și hip-hop se întâlnesc cu muzica psihedelică și formează un univers muzical bogat, proaspăt, neînfricat, și extrem de complex.

Un alt nume confirmat în 2019 la Jazz in the Park este Delvon Lamarr Organ Trio. Trupa s-a format în primăvara lui 2015, la inițiativa soției lui Delvon Lamarr, Amy Novo. În formula sa actuală, sunetul inconfundabil al orgii lui Delvon Lamarr, chitara lui Jimmy James și ritmurile bateristului Keith Laudieri creează amestecul perfect între soul, jazz, rhythm&blues și rock&roll.

Shai Maestro este unul dintre cei mai promițători și talentați pianiști ai generației sale. A cântat alături de Avishai Cohen pe patru dintre albumele sale, iar acum este artist al ECM Records. Alături de colegii săi, toboșarul Ofri Nehemya și bassistul Jorge Roeder, a fondat unul dintre cele mai puternice și influente grupuri de jazz: Shai Maestro Trio.

Pianist, compozitor, aranjor și director muzical alături de nume precum Phoenix sau Sebastien Tellier, carismaticul și talentatul francez Christophe Chassol a dat viață unui gen artistic imposibil de clasificat. Compozițiile sale sunt un ansamblu de voci, melodii, sunete, imagini care se transformă în obiecte audiovizuale cu totul noi. Rezultatul are o denumire: „ultrascore”, au mai arătat organizatorii.

Toate concertele din cadrul festivalului sunt gratuite. Publicul are posibilitatea să susțină însă festivalul și proiectele sale culturale și sociale prin Fondul Jazz in the Park. Anul acesta, banii strânși din achiziționarea biletelor neobligatorii vor merge în sprijinul persoanelor care provin din medii defavorizate și cărora le este limitat accesul la cultură.

Festivalul va avea loc între 4 și 7 iulie în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Te-ar mai putea interesa