Mașinile electrice pot fi încărcate gratuit la Cluj. În oraș sunt 15 astfel de autoturisme și 540 hibride

Primele două stații publice de încărcare a mașinilor electrice vor fi date în folosință săptămâna viitoare la Cluj. Investițiile au fost finalizate recent și urmează să fie recepționate vineri de Serviciul de Parcări al Primăriei.

Stațiile sunt amplasate în Parkingul Primăriei și în parcarea din Piața Unirii. Ele vor vor putea fi utilizate gratuit, a explicat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea: „Clujenii își vor putea încărca mașinile electrice gratuit la aceste două stații. Fiecare dintre ele va avea câte două prize, deci vor putea fi încărcate simulan două mașini. Toate parkingurile noi care vor fi construite, vor avea și această componentă: stații de încărcare pentru mașini electrice”. Cele două stații au costat autoritățile peste 230.000 de lei.

Potrivit viceprimarului, autoritățile vor să încurajeze în acest fel clujenii să își cumpere astfel de autoturisme nepoluante. „În primul rând vom respira un aer mult mai curat și se va elimina o mare parte din zgomot, pentru că o mașină electrică este foarte silențioasă și nu vom mai auzi mașinile turate prin oraș”, a mai explicat Dan Tarcea pentru EBS Radio.

La Cluj-Napoca sunt înregistrate 15 autovehicule electrice și 540 hibride, potrivit evidențelor municipalității. La acestea se adaugă cele 10 autobuze electrice ale Companiei de Transport Public. Autoritățile intenționează ca până în 2025 toate mijloacele de transport în comun din oraș să fie nepoluante.

În oraș funcționează în prezent mai multe stații de încărcare a mașinilor electrice, dar care sunt făcute prin investiții private.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: