Prima stradă smart din România prinde contur. Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru transformarea radicală a străzii din cartierul Mărăști

Prima stradă smart din România prinde contur. Primăria Cluj-Napoca a lansat astăzi licitația pentru amenajarea străzii Molnar Piuariu, din apropierea căminelor studențești din Mărăști.

Strada va beneficia de facilități wireless pentru tineri și locuitorii zonei, un sistem automatizat de irigare a arborilor și spațiilor verzi, dar și de stații de încărcare a vehiculelor electrice. Ofertele la licitație se pot depune până în 22 aprilie.

„Va fi o primă stradă smart din România, sperăm să nu rămână singura. Va fi o stradă unde poți să îți încarci telefonul, iluminatul public va fi unul extrem de modern, care se va încărca de la lumina solară. Tot ce este astăzi în lume la nivel de smart city vom încerca să folosim pe strada rspectivă: aprinderea luminilor cu sensor în funcție de cât este de întuneric. Chiar dacă este o stradă de cartier este într-o zonă intens circulată și folosită de către studenți, adică de către generația tânără”, a declarat, pentru EBS Radio, Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Proiectarea și executarea lucrărilor sunt estimate la aproape 4,5 milioane de lei, iar finanțarea va fi asigurată din bani europeni. Lucrările ar urma să fie finalizate în 2020.

Strada Molnar Piuariu a fost aleasă pentru acest proiect deoarece se află într-o zonă accesată de tineri, dar în același timp este una secundară din punct de vedere al traficului auto.

Ne poți asculta și aici: