Medicament utilizat în tratarea tusei la adulți și copii, retras de pe piață

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a anunțat că s-a luat decizia retragerii medicamentului Eurespal de pe piață. Hotărârea a fost luată la nivelul Uniunii Europene, după o anchetă a autorităților din Franța.

„Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informează cu privire la retragerea de pe piață a medicamentelor Eurespal 80 mg comprimate cu eliberare prelungită și Eurespal 2 mg/ml sirop. Autoritatea de reglementare și control al medicamentului din Franța a declanșat o procedură de urgență la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilență (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în săptămâna 11-14 februarie a.c”, se arată într-un comunicat transmis de ANMDM, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, deținătorul autorizației de punere pe piață pentru Eurespal a decis să solicite retragerea acestor medicamente în toate țările în care sunt comercializate, inclusiv în România.

„ANMDM a avizat inițierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor și farmaciilor, cu obligația titularului autorizației de a transmite ulterior ANMDM situația cu seriile și cantitățile retrase. ANMDM va publica pe website-ul instituției, imediat după emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declanșarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranță al fenspiridei, substanță activă din Eurespal”, se mai arată în comunicat.

„Se dă în tusea productivă și este printre foarte puținele siropuri de tuse care se prescrie gratuit la copii. Este foarte posibil să fie un exces de prescriere din acest motiv. Se dă și la tuse spastică și la tuse productivă, iar foarte multă lume este panicată că nu-l mai dăm, pentru că e gratis”, a declarat, pentru Mediafax, Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Sursa foto: Facebook/Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale

 

Ne poți asculta și aici: