Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Megnyitották a családon belüli erőszak áldozatait támogató tanácsadóközpontot

Tanácsközpont nyílt: a családon belüli erőszak áldozatait támogató tanácsadóközpontot nyitották meg Kolozsváron.

Társadalmunkról, a hétköznapi gondokkal való megküzdés problematikájáról alakít tükörképet – egyféle tükörképet az a törekvés, amely szerint egyesületek, szervezetek, az önkormányzat a családon belüli erőszak problematikájával foglalkoznak, illetve próbálnak megoldásokat keresni erre a jelenségre.

,,Azért is hoztuk létre ezt a központot, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak tudjunk tanácsadást biztosítani -akár pszihológiai tanácsadásról, akár jogi tanácsadásról beszélünk – úgy gondolom, hogy a statisztikai adatok tükrében ez egy fontos lépés és fontos az, hogy az önkormányzat vállalja fel a felelőséget függetlenül attól, hogy maga az önkormányzat vagy pedig az általa működtetett Szociális és Egészségügyi Igazgatóság teszi meg ezeket a lépéseket. A 2017-es adatok szerint több mint 21000 bejelentés érkezett ami a családon belüli erőszakra vonatkozik, hacsak arra gondolunk, hogy 87 halálos áldozata volt a családon belüli erőszaknak, szintén 2017-ben több mint 3000 távoltartási parancsot hoztak a bíróságok és ennek több mint felét megszegték, akkor eggyértelművé válik, hogy a hatóságok mindent meg kell tegyenek a szociális szférában működő egyesületek és alapítványok, hogy csökkenteni tudjuk ezt a jelenséget. Sajnos Kolozsváron, illetve Kolozs megyében sem jobb a helyzet, csak ebben az évben mint egy tucatnyi panasz érkezett ami a családon belüli erőszakot illeti és ez sajnos csak a jéghegy csúcsa, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az áldozatok sok esetben nem vállalják fel a helyzetüket, és nem élnek a panasztevés lehetőségével. Az önkormányzat szempontjából fontos kérdés az, hogy beindítsuk ezt a központot, illetve az, hogy integrált szociális támogatást tudjunk nyújtani. Az elmúlt évben lépett hatályba az a határozat, amelynek értelmében a családon belüli erőszak áldozatai lakbérpótlékot igényelhetnek azért, hogy menekülni tudjanak az őket veszélyeztető személytől, természetesen ez olyan helyzetben alkalmazható, amikor az illetékes személyek átléptek a krízishelyzeten és nyugodtan tudnak albérletet keresni. Ugyanakkor fontosnak tartom azt, hogy a jövőre nézve egy menhelyet is létrehozzunk, a Megyei Igazgatóság hatáskörében működik egy ilyen jellegű menhely, de sajnos kevés helyet tud biztosítani, ezért van szükség arra, hogy az önkormányzat is megtegye a kellő lépéseket azért, hogy egy menhelyet biztosítson az áldozatoknak. Ennek a központnak a létesítése úgy gondolom azért is fontos, mert nemcsak közbenjárásról és tanácsadásról beszélünk, hanem arról is, hogy ennek a központnak feladata az is, hogy megelőzze az ilyen helyzeteket és azért dolgozik itt egy jogtanácsos, egy pszihológus, egy szociális munkás, hogy megállítsák ezt a folyamatot” – tájékoztatott Oláh Emese alpolgármester.

A székhely a Maramureşului, azaz Zsigmond király utcában, az Iris negyedben működik.

A családon belüli erőszak áldozatai sürgősségi esetekben hívhatják az 112 vész, azaz sürgősségi telefonszámot, így rendőrök lépnek közbe; a városi tanács jóváhagyásával pedig a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság valamint a Helyi Rendőrség biztosítja a csapat működését.

A felvétel forrása: Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa

X
X
X