Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Ministerul Educației, avertizat de CNCD pentru că discriminează profesorii din secțiile cu predare în limbile minorităților

Ministerul Educației discriminează profesorii din secțiile cu predare în limbile minorităților pentru că oferă un salariu diferenţiat faţă de profesorii de limba română, spune preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

„Este un ordin al ministrului Educaţiei din iulie prin care este o diferenţiere între pedagogii care predau la 0-4 la secţia română cu cei care predau la cei cu predare la minorităţile naţionale. Legea educaţiei spune că cei care predau la secţia cu predare în limba minoritară au 3-4 ore în plus faţă de cei care predau la secţia română. Acum, Ministerul Educaţiei prin ordinul respectiv a uniformizat numărul de ore pe săptămână în sensul în care pentru cei care predau la secţia română au prevăzut obligativitatea să participe şi la orele opţionale”, a declarat, pentru Mediafax, președintele CNCD, Csaba Asztalos.

Prin urmare, profesorii care predau la clasele minorităţilor naţionale nu pot avea ore opţionale și astfel apare diferenţa de salariu. „Adică profesorul care predă româna participă şi la orele de religie şi la ora de educaţie fizică, limbi străine sau desen. Această regulă nu se aplică la profesorii care predau la cei din clasele minorităţilor, ca urmare echivalează venitul în mod indirect şi anulează plata diferenţiată pentru acele patru ore. Există o discriminare pentru că modalitatea prin care au prevăzut această regulă anulează în mod indirect diferenţa dintre ore cu predare la clasele în limba română şi cele în maghiară”, mai susţine Csaba Asztalos.

CNCD a dat un avertisment Ministerului Educaţiei ca în termen de 30 de zile să reglementeze situaţia.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X