Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Nőtt az átlagfizetés

Az idei év harmadik hónapjában a legtöbb ágazatban nőttek a fizetések – 5050 lej volt márciusban a bruttó átlagbér, a nettó érték 3075 lej.

2019 márciusában a bruttó átlagbér 4,8 százalékkal haladja meg a februári szintet – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS). A most nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül, tavaly márciushoz képest 13,7 százalékkal nőtt az átlagfizetés.

A legnagyobb nettó átlagfizetést változatlanul az IT-szektorban regisztrálták, ahol eléri a 7491 lejt, a legkevesebbet, átlagosan 1752 lejt pedig a vendéglátóiparban dolgozók kapják.

Egyetlen szektorban, a fémbányászatban csökkent márciusban a fizetés az egy hónappal korábban mért szinthez képest, itt 0,9 százalékos csökkenésről beszélhetünk.

A közszférában is nőttek a fizetések a februári szinthez mérten, a tanügyben dolgozók 3 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók 1,4 százalékkal, míg a közigazgatásban dolgozók 0,5 százalékkal kaptak többet – tájékoztatott a Mediafax hírügynökség.

A felvétel forrása: pixabay.com