Növényekben keresik a rák ellenszerét

A kolozsvári kutatók különböző Ajuga fajokból (Ajuga reptans, azaz indás ínfűből) nyertek kivonatokat és kipróbálták, hogy hogyan befolyásolhatják ezek a tumorsejtek fejlődését.

Egy kutatócsoport a Bábes-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kar, Molekuláris biológia és Biotechnológia szak és az Interdiszciplináris Bio-Nano Kutatóintézet keretén belül együtt a kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel együttműködő kutatócsoporttal kísérletezenk a növényi eredetű bioaktív vegyületekből származó új típusú gyógyszerek előállítására, mint alternatívát a klasszikus tumorellenes terápiák gyakran drasztikus mellékhatásainak csökkentésére. ,,Figyelembe véve, hogy a gyulladás és az oxidatív stressz alapvető szerepet játszik a rák kialakulásában és fejlődésében, a kutatás célja, hogy különböző fajokból származó növényi kivonatokat elemezzenek külömböző indás infűből és teszteljék a molekuláris mechanizmusokat, amelyekkel befolyásolhatják a tumorsejtek fejlődését” – mutatták ki a Tudományegyetem képviselői.

A vizsgálat első részében az Ajuga növénytípus nyolc faját vizsgálták. Kimutatták, hogy az Ajuga fajok növényi kivonatain alapuló esetleges terápia jobban megfelelne a profilaktikus kezelésnek, így elkerülhetővé válnak a szervezetben esetlegesen fellépő toxikus hatások, amelyek megjelenhetnek abban az esetben, amikor a már létező rákos sejteket próbálják kezelni.

A kutatás a ,,Frontiers in Pharmacology” tudományos folyóiratban is megjelent.

Ne poți asculta și aici: