O cincime dintre bolnavii de fibroză pulmonară idiopatică din țară sunt clujeni

20 dintre cei 100 de pacienți din România diagnosticați cu fibroză pulmonară idiopatică sunt din Cluj. Medicii spun că boala este foarte gravă și, netratată, are o rată de supraviețuire de numai 4 ani.

Directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj, Vasile Mureșan, spune că boala este foarte gravă.

Potrivit specialiștilor, afecțiunea pulmonară nu se vindecă. „Medicamentele anti-fibrotice nu fac decât să stopeze evoluția bolii, de aceea un diagnostic cât mai precoce, cu începerea cât mai devreme a tratamentului, oferă mult mai multă speranță pacienților și, de fapt, le oferă ani de viață. 10% dintre pacienți moștenesc boala printr-o predispoziție genetică”, a declarat Milena Adina Man, unul dintre coordonatorii Programului național de fibroză.

Fibroza pulmonară idiopatică afectează în special persoanele de peste 55 de ani, fumătorii şi foştii fumători. Simptomele bolii sunt tusea seacă şi lipsa aerului în timpul efortului.

Miron Neagu este din Mediaș, are 67 de ani și a fost diagnosticat cu această boală în 2017. „În 2018 am început tratamentul. Sunt multe elemente care te scot din cursul firesc al vieții pe care ai avut-o. Este înfiorător, te gândești la ce e mai rău. Când citești că ai o durată de viață între 3 și 5 ani, începi și calculezi”, susține pacientul.

„Am 72 de ani și în luna ianuarie a acestui am aflat că sufăr de fibroză pulmonară idiopatică. Trebuie să am grijă să nu fac efort mare sau să nu merg repede. Dacă merg încet, pot să merg foarte mult, dar dacă merg repede, atunci e o problemă”, povestește și Gheorghe Procopciuc, un alt pacient care suferă de această afecțiune.

Costurile lunare pentru tratarea unui pacient cu fibroză pulmonară ajung până la 3.000 de euro și sunt decontate de stat.

Text și foto: Cristina Năstasă

Ne poți asculta și aici: