Pâinea noastră cea de toate zilele! De peste 100 de ani, clujenii cu venituri modeste primesc hrana de bază de la călugării franciscani

Clujenii cu venituri modeste așteaptă în fiecare zi de marți pâinile pe care un călugăr franciscan le împarte cu răbdare. Uneori, mai primesc și alte alimente sau chiar haine.

Pâinea, un aliment nelipsit de pe orice masă, este un lux pentru unii clujeni. Dar aceștia nu sunt uitați, iar în fiecare zi de marți sunt ajutați de călugării de la Biserica Franciscană din Piața Muzeului.

„Mulțumim la Dumnezeu că primim pâine pe gratis. Suntem 14 inși, și cam greu trăim dintr-o pensie de 6 milioane și 200 de lei”, spune o femeie care a primit pâine de la călugări.

Printre cei care au venit la biserică este și o fetiță. Ea spune, fericită, că a primit „pită și haine”.

Peste 800 de pâini sunt împărțite, săptămânal, la Biserica Franciscană din centrul Clujului. Ele ajung pentru aproape 300 de persoane, spune părintele Szabolcs, unul dintre cei patru călugări de la mănăstirea franciscană

„În istoria casei noastre este scris că la începutul anilor 1900 deja se aduceau 100 de pâini aici în biserica noastră și care după aceea erau distribuite săracilor. Sunt unele persoane pe care le cunoaștem de mai mulți ani. Încercăm să urmărim puțin unde trăiesc, cum trăiesc, știm ce au nevoie și le dăm mai mult, 4, 5, chiar și 6 pâini, dar cine vine aici măcar o pâine primește”, spune fratele Szabolcs.

Călugării fac acest gest în amintirea Sfântului Anton, cunoscut pentru apropierea lui față de cei săraci și suferinzi. În Biserica romano-catolică, ziua de marți îi este dedicată.

Pâinea este adusă de clujeni. Ei vin și lasă pâinea la altarul Sfântului Anton, dar, spune fratele Szabolcs, oamenii aduc și lactate, covrigi sau alte produse. Pâinile sunt binecunvântate la liturghie și apoi distribuite celor care au nevoie.

Cei care primesc ajutor sunt oameni cu mulți copii, oameni nevoiași, dar și persoane bătrâne și singure, care au nevoie de acest aliment.

Materialul difuzat la EBS Radio

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa