Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Părinții fără posibilități vor primi bani ca să își înscrie copiii la creșă sau grădiniță

Părinții vor primi lunar câte 100 de lei, dar și pachete cu îmbrăcăminte, încălțăminte și materiale de igienă, printr-un program european derulat de Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj.

Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, crede că în acest fel va fi combătut abandonul școlar. „Am ajuns la concluzia potrivit căreia părinţii au o reţinere de a-şi aduce copiii la creşă şi grădiniţă, aspect care este legat, mai târziu, de a-şi trimite copiii în învăţământul primar, la şcoală, iar o parte din ceea ce se întâmplă în zona abandonului şcolar este cauzat de lipsa de pregătire anterioară. Ne-am gândit să plecăm chiar de la creşă, să îi luăm de la 2-3 ani ani şi să vină în proiectul European <Şcoala face diferenţa> împreună cu părinţii, în activităţi specifice vârstei, după care cei mici să meargă la grădiniţă în aşa fel încât, ulterior, să aibă o şansă mărită de a merge la şcoală şi să se evite riscul de abandon şcolar. Avem şi motivaţii pentru părinţi, care vor primi prin proiect câte 100 de lei pe lună pentru fiecare copil, plus un pachet cu rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi materiale de igienă, cu condiţia ca cei mici să frecventeze creşa sau grădiniţa”, a spus Valentin Cuibus, citat de Mediafax.

„Copiii vor trebui să se obişnuiască şi să spele pe dinţi, să înveţe să se spele pe mâini şi este esenţial ca şi părinţii să participe la activităţi, deoarece o parte dintre ei au o educaţie precară, sunt extrem de tineri, şi încercăm să facem, în paralel, şi educaţia copiilor dar şi adulţilor”, a declarat Lavinia Mureşan, expert educaţie şcoală după şcoală din cadrul ISJ Cluj.

În total, în grupul ţintă al proiectului sunt cuprinse 1.170 de persoane, copii şi adulţi cu vârste cuprinse între 2 şi 64 de ani, din şcolile comunelor Panticeu, Suatu, Aşchileu Mare şi Ceanu Mare, la care se adaugă Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca.

Proiectul „Şcoala face diferenţa” are o finanţare totală de 9,3 milioane de lei, din care 8 milioane de lei sunt fonduri europene. Proiectul are o durată de implementare de 3 ani, până în 2021.

Sursa foto: Centrul Bugetar de Administrare Creșe

X
X
X