5.700 de locuri în clasa 0 sunt disponibile din toamnă în județul Cluj

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a inclus în planul de școlarizare peste 5.700 de elevi, distribuți în peste 260 de clase pregătitoare. Peste 110 dintre acestea vor funcționa în Cluj-Napoca.

Reprezentanții ISJ Cluj susțin că este posibil, la fel ca în fiecare an, să apără suplimentări de locuri. „Variațiile apar în anumite locații din Cluj-Napoca. În centru au mai apărut cu suplimentare doar Ioan Bob și Avram Iancu față de plan. Pe cartiere am avut suplimentare și în Mănăștur, Gheorgheni, Zorilor și Grigorescu. Am încercat să le explicăm părinților că singurul lucru care contează la pregătitoare și la învățământul primar este învățătorul. Sunt școli foarte bune în cartiere, cu condiții și spații mult mai generoase decât cele din centru”, a declarat, pentru EBS Radio, Valentin Cuibus, inspectorul general școlar.

Interacțiunea copilului cu învățătorul, înainte de înscrierea efectivă, este esențială în alegerea pe care ar trebui să o facă părinții, atrag atenția reprezentanții ISJ. „Îi sfătuiesc să își aleagă 2-3-5 variante pe care le preferă. Să meargă, să ia copilul de mână, să aibă loc o discuție cu potențialul învățător. Îți dai seama imediat dacă este o afinitate, o chimie între copil și învățător. Și așa trebuie să facă alegerea, e cea care nu dă greș niciodată”, a mai spus Valentin Cuibus.

Anul trecut, au fost școlarizați în județ 6.200 de elevi de clasa pregătitoare. Aproximativ 900 dintre aceștia au fost copii care nu împliniseră 6 ani. Potrivit legii, aceștia se pot înscrie în învățământul primar după susținerea unei testări psihosomatice.

Părinții și copiii care vor merge la școală din toamnă vor putea interacționa cu reprezentanții instituțiilor de învățământ în cadrul Zilei Porților Deschise, care va avea loc în luna martie la Cluj.

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare începe în 4 martie, iar cea de-a doua se va desfășura între 2 și 8 aprilie.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: