Peste 10.000 de străini și-au stabilit anul trecut rezidența la Cluj

Peste 10.000 de străini și-au stabilit anul trecut rezidența la Cluj, conform datelor Serviciului pentru Imigrări. Cei mai mulți sunt din țările Uniunii Europene, peste 6.600, iar aproximativ 3400 provin din Republica Moldova, Tunisia, Israel și Maroc.

În general, străinii și-au stabilit rezidența în România pentru studii, reîntregirea familiei sau obținerea unui loc de muncă.

„În perioada analizată, au fost înregistrate 377 cereri pentru eliberarea avizelor de muncă pentru lucrători permanenți, detașați, înalt calificați și ICT, fiind aprobate și emise un număr de 368 avize”, susțin reprezentanții Serviciului pentru Imigrări.

În 2018, au fost efectuate 55 de controale pentru combaterea șederii ilegale. În urma acestora, au fost depistați 82 străini în situații ilegale. „Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 55 de decizii de returnare de pe teritoriul României și au fost emise un număr de 3 comunicări de părăsire a țării. De asemenea, au fost 4 situații privind 10 străini pentru care a fost dispusă măsura îndepărtării sub escortă de pe teritoriul României”, mai arată reprezentanții Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj.