Premieră mondială la Cluj. Filarmonica aduce în fața melomanilor două lucrări compuse de George Enescu în adolescență

Lucrări compuse de George Enescu la vârsta de 14 și 15 ani se aud în premieră mondială pe scena Filarmonicii din Cluj.

Este vorba de două lucrări, „Ouverture tragique” și „Ouverture triomphale”, compuse de marele muzician la vârsta de 14, respectiv 15 ani. Cele două lucrări aduc în fața publicului creația unui artist genial, pe cât de tânăr pe atât de creativ, spune dirijorul principal al Filarmonicii clujene, Gabriel Bebeșelea.

„Pentru mine, acest proiect făcut împreună cu Filarmonica este foarte important pentru că scoate la iveală un Enescu pe care noi nu-l cunoșteam. Noi știm un George Enescu începând cu Poema Romană, cu Opusul 1. Înainte el a mai compus 33 de opusuri, din păcate foarte puțin cântate sau de loc”, a declarat Gabriel Bebeșelea pentru EBS Radio.

Acesta a spus că toate lucrările marelui compozitor există în manuscris și schițe la muzeul care-i poartă numele și că a fost vorba doar de o studiu foarte intens și de căutări active.

Una dintre lucrările care va fi prezentată de Filarmonica din Cluj nu a fost finalizată, iar ceea ce va prezenta pe scenă este o reconstrucție.

„Am descoperit un simfonist remarcabil. E incredibil cum un copil de 14 – 15 ani putea să compună astfel de muzică. E extrem de matură și foarte bine orchestrată. Sunt foarte bine scrise toate lucrările, iar asta reflectă nu doar un talent imens, dar ceea ce m-a preocupat pe mine au fost etapele parcurse de George Enescu”, a spus Gabriel Bebeșelea despre compozitor și demersul său de a recupera aceste lucrări.

Pe lângă cele amintite mai sus, alte trei lucrări de George Enescu, între care un alt fragment în primă audiție absolută, monologul lui Arald din oratoriul „Strigoii”, completează concertul Filarmonicii clujene.

„Înainte de Poema Româna totul e o nebuloasă. Pentru mine, Enescu nu este doar un extraterestru care s-a născut cu o lucrare genială la 16 ani, ci exista și o muncă și o cercetare asiduă făcută de el înainte de Poema Română”, a mai spus dirijorul.

Reprezentația Filarmonicii Cluj va avea loc vineri, de la ora 19.00, la Auditorium Maximum.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Wikipedia

Ne poți asculta și aici: