Președintele Klaus Iohannis se consultă cu partidele politice pe tema legislației din domeniul Justiției

Președinții partidelor politice reprezentate în Parlament au fost chemați miercuri la Palatul Cotroceni pentru consultări pe tema legislației din domeniul Justiției.

Primul partid convocat este PSD, de la ora 15.00, urmat de ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP și grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Discuțiile vin în contextul avizului Comisiei de la Veneția și a criticilor aduse de această instituție cu privire la OUG privind legile justiției și Codurile Penale, informează Mediafax. Comisia de la Veneţia recomandă României să reanalizeze sistemul de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, notând că, în pofida unor îmbunătăţiri, proiectele de lege în domeniul justiţiei riscă să genereze presiuni şi să submineze independenţa sistemului judiciar.

„Deşi au fost aduse unele îmbunătăţiri binevenite la aceste proiecte după criticile formulate şi după decizii ale Curţii Constituţionale, ar fi dificil să nu vedem pericolul că aceste instrumente, împreună, ar putea genera presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor şi, că, în final, pot submina independenţa justiţiei şi a membrilor sistemului judiciar; în plus, cuplate cu aranjamentele de retragere din activitate, aceste elemente pot submina eficienţa şi calitatea justiţiei, cu efecte negative asupra acţiunilor de combatere a corupţiei”, anunţă Comisia de la Veneţia în Avizul privind legile justiţiei.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor din România „să reanalizeze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor din Constituţie, în sensul furnizării condiţiilor pentru un proces neutru şi obiectiv de numire / revocare, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum cel al preşedintelui ţării şi al Consiliului Superior al Magistraturii, care pot exercita rol de echilibrare a influenţei ministrului Justiţiei”.

De asemenea, Bucureştiul este îndemnat „să înlăture restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor”. Autorităţile române ar trebui „să suplimenteze prevederile referitoare la responsabilitatea materială a magistraţilor afirmând explicit că, în lipsa cazurilor de rea-credinţă şi/sau neglijenţă gravă, magistraţii nu sunt responsabili pentru o soluţie care poate fi contestată de o altă instanţă”.

Sursa foto: presidency.ro

Ne poți asculta și aici: