Președintele Klaus Iohannis sesizează Curtea Constituțională cu privire la Legea bugetului pe 2019

Președintele Klaus Iohannis sesizează Curtea Constituțională cu privire la Legea bugetului pe 2019. El spune că aceasta nu respectă obligațiile asumate de România față de Uniunea Europeană și aduce atingere principiului descentralizării.

„Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, dar are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de UE, din care face parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității. Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituționalăa României pe bugetul 2019”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Șeful statului susține că bugetul este nerealist, supraevaluat și întârziat. „Un lucu este clar. Guvernarea PSD a eșuat. În spitale probleme peste probleme, educația este subfinanțată, economia este bulversată mai ales după ordonanța 114, dată în mare taină la sfârșitul anului trecut. De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție, păi întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției și a statului de drept, cu obiectivul de a pune mâna pe justiție”, a mai spus Klaus Iohannis.

Tăriceanu: „Este dreptul președintelui de a sesiza CCR”

Aflat la Cluj, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat la anunțul președintelui Iohannis că sesizează la CCR bugetul pe 2019. „Este dreptul președintelui de a sesiza CCR, problema este că acest demers este o simplă și clară șicană, pentru că bugetul nu poate fi neconstituțional. Din păcate, președintele a ales această metodă de a face politică prin șicanarea Guvernului prin încercări de a bloca activitatea Guvernului. Gestul președintelui este total inoportun și nejustificat”, a spus președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

El a spus că administrațiile locale nu au de ce să fie nemulțumite pentru că alocările pentru ele sunt mai mari decât cele care au fost făcute până acum.

Sursa foto: presidency.ro

Ne poți asculta și aici: