VIDEO | Ceremonia de deschidere a președinției României la Consiliul UE. Discursul în limba română al lui Donald Tusk: „Românii să apere libertatea cum a apărat Duckadam cele 4 penalty-uri în 1986”

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au transmis mesaje și în limba română, la Ateneul Român, unde a avut loc ceremonia de deschidere a președinției Consiliului UE.

„Și voi veți reuși”

Donald Tusk a menționat marii sportivi ai României, cerându-le românilor să apere valorile democratice așa cum fostul portar al Stelei Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla. „Sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci și ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să o apere în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția, să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de Mediafax.

Preşedintele Consiliului European a menționat că prima mașină din familia sa a fost o Dacia 1300, a socrului său, iar acum socrul fiului său conduce un Duster. „România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster. Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele”, a declarat Donald Tusk, la București.

Discursul lui Donald Tusk, ținut în limba română, a fost aplaudat la scenă deschisă de către participanți.

Președintele Consiliului European a citat apoi din Nichita Stănescu:
„Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gândurile pe care le trimit spre el
se-ntorc mai repede ca altădată.
Și-mi trec scântei șuierând în viteză
prin suflet, vestindu-l întruna”.

„România trebuie să facă parte din Spațiul Schegen”

Și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis mesaje în limba română. „La câteva săptămâni de la Centenarul independenței – Unde e unul nu e putere. Unde sunt doi, puterea crește. Deci să facem acest lucru”, a spus președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. El a făcut un apel către statele membre UE care blochează aderarea României la spațiul Schengen, susținând că trebuie să își modifice poziția. Acesta a afirmat că adeziunea României și Bulgariei la Schengen este importantă pentru securitate.

„Principiul solidarității va fi aplicat de România și în adeziunea sa la spațiul Schengen. Parlamentul European a susținut întotdeauna țările în curs de aderare la acest spațiu. Fac un apel la statele membre care blochează această aderare să își modifice poziția”, a declarat Antonio Tajani, la ceremonia oficială de lansare a Președinției Consiliului UE.

Acesta a susținut că aderarea României ți Bulgariei la spațiul Schengen „va fi benefică pentru securitatea și statele membre UE: „Sper că va fi îndeplinită în timpul Președinției dvs”, a adăugat Tajani.

Și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat din nou că este un susținător al României ca membru al spațiului Schengen și trebuie ca țara să adere, Uniunea Europeană nefiind completă fără țara noastră. „Simt că această zi este una de hotar. Deschidem prima președinție română a Consiliului UE. Ne aducem aminte că în 2017 România s-a alăturat familiei europene. În acea zi ne-am adus aminte de un decret care a înclinat istoria Europei, dar istoria și geografia europeană au fost marcate în bine, în Luxemburg, în 2017, în timpul Consiliui European am decis aderarea României. Apărarea valorilor noastre comune, care trebuie respectate mereu fără îndoieli și fără să ne slăbim. UE nu face compromisuri, chiar dacă e vorba de respectarea statului de drept, democrației. Nu există loc de compromisuri. UE nu e completă fără România. Locul natural al României este în Schengen. Am pledat în PE pentru ca România să facă parte din zona Schegen. Rămân fidel acestei chestiuni – România trebuie să facă parte din Spațiul Schegen”, a declarat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

„Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a UE”

Președintele Klaus Iohannis a declarat la ceremonie că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migrația și Brexit. „La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național şi pentru care am lucrat cu dedicație și profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcție unică în lume de pace și prosperitate și singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeași convingere preluăm exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite și mai puternice”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a făcut apel la unitate și a spus, în fața liderilor UE, că țara noastră va demonstra că este „pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus în rândul tuturor celorlalte state membre”. „Astăzi românii se bucură de Președinția Consililui UE, ocupă un loc meritat în Europa, unde să primească același respect, beneficii de care se bucură toți cetățenii Europei. România va conduce cu demnitatea Președinției Consiliului UE,. Văd că aici se află parte din arhitecții UE, dintre cei care au contribuit la aquis-ul comunitar. Le mulțumesc pentru contribuția lor. Privind în urmă cred că cel mai important pas al integrării noastre a fost când poporul român a adoptat, prin referendum, Constituția României. Atunci a vut loc actul de voință al poporului român de a se alinia și de a își însuși valorile UE. Constituția noastră este garanția cea mai puternică că țara noastră a pornit pe drumul ireversibil al UE. Constituția a reprezentat linia de start în procesul de integrare euroatlatică. Azi putem spune cu toate convingerea că tot ce constituțional este și european, iar tot ce este european este în acord cu covingerile și valorile constituției”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a făcut și apel la unitate: „Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă. Cei mai slabi trebuie să fie ajutați să fie mai puternici. Dacă vrem ca Uniunea să fie respectată la nivel internațional atunci trebuie ca noi să ne respectăm între noi”.

Sursa foto: ec.europa.eu

Sursa video: youtube.com/TVR

Ne poți asculta și aici: