Prima Bancă de Alimente din Cluj. Sute de oameni vor primi gratuit mâncare salvată din supermarketuri sau de la producătorii din zonă

Sute de clujeni vor beneficia gratuit de produse preluate din supermarketuri și de la asociațiile de producători din zonă, prin intermediul Băncii de Alimente lansate la Cluj.

Banca de Alimente din Cluj continuă un proiect pilot al organizației locale a JCI, demarat în primăvara acestui an, ca parte a campaniei de reducere a risipei alimentare. Șapte tone de alimente au fost colectate din primăvară și până acum de membrii și voluntarii organizației din supermarketuri și de la producători din Cluj, fiind distribuite către 300 de beneficiari. Coordonatorii programului își propun ca până la finalul anului viitor cantitatea colectată să ajungă la 17 tone, iar numărul beneficiarilor, care provin de la 11 ONG-uri partenere, să crească.

Banca de Alimente din Cluj dispune de un depozit închiriat și de o dubiță pentru transportul mărfii. „Încep să ne sune mai mulți oameni care sunt dispuși să ne dea alimente salvate în regim ad-hoc, deci nu recurent, dar, pur și simplu când au, ne sună. Noi avem un model de proces de predare-primire și de contracte de parteneriat, ne folosim de acelea ca să facem trasabilitatea corect și complet și, având autorizări și pe spațiu și pe dubiță, lucrurile devin din ce în ce mai ușoare. Dar ar fi mai simplu și mai stabil să existe parteneri constanți, ca să putem să monitorizăm și să ajutăm la reducerea acelei risipe și să o și dăm beneficiarilor finali”, a declarat, pentru EBS Radio, Camelia Gui, coordonatoarea programului.

Banca de Alimente din Cluj este singura din oraș care funcționează după criteriile Federației Europene a Băncilor de Alimente. Ea urmează modelul structurii similare din București, care este funcțională din 2017. Peste 150 de tone de alimente au fost preluate acolo de la cele 12 entități partenere, între care două lanțuri de supermarketuri. Numărul total al potențialilor beneficiari este de 12.000, proveniți de la 60 de ONG-uri aflate în baza de date.

„Cel mai mult de ajutat este în zona rezidențială, pentru că acolo se gătește de trei ori pe zi, sunt bătrâni, sunt copii cu handicap sau tineri în centre. Pasul următor este acolo unde sunt centre de tip after-school, pentru copiii săraci. Acolo, copilul știe că merge la școală, dar știe că la amiază mănâncă o porție de hrană caldă și, dacă asociația respectivă are un program care are în vedere nu numai copilul, ci și familia, consiliere, ajutor, primește și alimente pentru familie, că nu e suficient să mănânce doar el, are și frați mai mici acasă. În Cluj proiectul are șanse mari de reușită pentru că este un oraș universitar, este un oraș unde lumea este deschisă”, a declarat Gabriel Șescu, inițiatorul Băncii de Alimente din București.

Alimentele colectate de Banca din Cluj se află fie înainte cu 1-10 zile de termenul de expirare, fie și-au pierdut valoarea de piață ori au fost refuzate, din varii motive, sau sunt produse sezoniere, foarte perisabile. Potrivit reprezentanților JCI Cluj, în România se aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente, dintre care 300 de tone în zona marilor magazine de profil.

Sursa foto: Facebook/JCICluj

Ne poți asculta și aici: