Proiect: Clujenii pot merge în satele din zonă pentru a vedea cum se produc alimentele

Educația gastronomică a orășenilor începe din sate. Acesta este mesajul unui grup de tineri care vor să ducă locuitorii Clujului în satele din zonă, pentru a cunoaște producătorii locali.

Inițiativa, care promovează patrimoniul cultural și gastronomic din mediul rural, este inspirată de proiectul Transylvanian Brunch, care funcționează de 12 ani în zona Sibiului. În acest interval, aproximativ 7.000 de oameni, în special de la oraș, au ajuns la diverși producători din mediul rural.

„Ce sperăm să se întâmple după experiența asta de 12 ani din sudul Transilvaniei este ca producătorii din sate vizitați de orășeni să aibă curaj să înceapă noi colaborări, de exemplu cu mici restaurante din Cluj sau cu cooperative sau food-hub-uri din Cluj, sau să se gândească și mai mult, hai să facem noi singuri evenimente, efectiv să își găsească modele sustenabile prin care să încerce cumva să câștige bani, sub forma asta de turism gastronomic”, explică Cristian Cismaru, președintele Asociației My Transilvania, care coordonează proiectul din Sibiu.

Proiectul din Cluj va include opt vizite în sate din patru județe. Primul eveniment va avea loc luna viitoare la un producător de brânzeturi din comuna Unirea, județul Alba.

„Ce ne propunem noi este să ducem oameni în locuri care sunt interesante, să cunoască oameni interesanți, producători interesanți, oameni care fac lucruri frumoase în mediul rural, să găsim niște forme alternative de petrecere a timpului și a bucuriei de weekend, căci pentru asta sunt dedicate. Ce ne dorim cel mai mult este să ajungă cât mai multă mâncare sănătoasă din mediul rural pe mesele clujenilor, care nu prea au timp nici să mănânce, d-apoi să-și facă de mâncare”, spune Horea Șimon, președintele Clubului Gastronomic Clujean.

Evenimentele gastronomice din zona Clujului se vor desfășura după conceptul zero waste, în care atât vizitatorii, cât și sătenii vor fi educați în reducerea risipei alimentare.

Sursa foto: Facebook/Asociația My Transilvania

X
X
X