Prima sondă lunară israeliană a fost lansată cu o rachetă a unei companii private americane

Prima sondă lunară israeliană a fost lansată astăzi de la un centru spațial din SUA cu o rachetă a companiei private SpaceX și va ajunge pe satelitul natural al Terrei în aprilie.

Potrivit Le Figaro, preluat de Mediafax, aceasta este prima misiune lunară realizată cu ajutorul unei companii spațiale private și, totodată, prima organizată de Israel.

Până în prezent, doar Rusia, SUA și China au organizat misiuni pe Lună, aflată la o distanță de 384.000 de kilometri.

Sonda, numită Beresheet (Geneză, în ebraică), cu o greutate de 585 de kilograme și care a costat 100 de milioane de dolari, a fost lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei spațiale private americane SpaceX, deținută de Elon Musk.

Lansarea a avut loc vineri, la ora 01.45 GMT, de la Centrul spațial Cape Canaveral din Florida. Evenimentul a fost urmărit în direct din Israel, de la centrul de control al companiei Israeli Aerospace Industries, de specialiștii care lucrează la această misiune, dar și de premierul Benjamin Netanyahu.

Pentru Israel, plasarea sondei pe Lună este misiunea principală, dar aceasta transportă și un instrument de măsurare a câmpului magnetic al satelitului natural al Terrei.

Sonda mai are la bord o capsulă a timpului care conține o Biblie, desene realizate de copii, cântece israeliene, memoriile unui supraviețuitor al Holocaustului și un drapel israelian, toate în format digital.

Sonda va atinge suprafața Lunii în 11 aprilie, dacă totul va merge conform planurilor.

Sursa foto: Facebook/SpaceX

Ne poți asculta și aici: