Primul Institut pentru Studii de Holocaust din Europa Centrală şi de Est, inaugurat la Cluj

Primul Institut pentru Studii de Holocaust şi Genocid din Europa Centrală şi de Est a fost inaugurat în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Directorul Institutului pentru Studii de Holocaust şi Genocid al UBB, Tibori Szabo Zoltan, a declarat că documentele din cadrul institutului pot fi studiate de studenţi şi cercetători pentru diverse proiecte.

„Am inaugurat primul Institut pentru Studii de Holocaust şi Genocid de nivel universitar din Europa Centrală şi de Est, care are un centru de resurse pentru educație și cercetare, cu o bibliotecă de specialitate legată de subiectele privind Holocaustul şi genocidul din mai multe zone. Aceasta dispune de un fond de peste 1.200 de volume, mii de pagini de manuscrise, zeci de mii de pagini de documente pe microfilme legate de Holocaustul din Ardealul de Nord, din arhive româneşti şi maghiare, precum şi câteva milioane de documente digitizate. Institutul are un rol educativ, documentele fiind puse la dispoziţia studenţilor şi cercetătorilor pentru diverse proiecte, dar se adresează şi urmaşilor victimelor Holocaustului şi genocidelor, astfel că, din documentele deţinute, se poate reconstitui soarta victimelor, iar urmaşii, rudele lor şi supravieţuitorii pot afla informaţii despre ce li s-a întâmplat”, a spus Tibori Szabo, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, o serie de documente ale institutului au fost primite de la Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, dar și de la unele persoane fizice din țară și din străinătate.

Foto: Rebeca Torok

Ne poți asculta și aici: