UBB deschide un Institut de Cercetare, Dezvoltare și Inovare în Științe Naturale Aplicate

Modul în care știința poate fi utilizată pentru crearea de noi produse și servicii va fi analizat în cadrul unui institut care va fi lansat, în curând, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

UBB deschide un nou institut pentru a analiza cum poate fi utilizată știința pentru crearea de noi produse și servicii.

Specialiștii UBB au în vedere elemente de chimie sau biologie cînd vorbesc despre Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare în Științe Naturale Aplicate .

„Astea sunt cele mai mari domenii pe care le avem, componenta pe fizică, chimie, biologie sau psihologie și, cu timpul, pe măsură ce în UBB vom identifica tot mai multe zone în care există cunoștințe competitive care pot fi transformate din articole sau cărți în produse și servicii, acest institut va avea rolul de a le identifica și de a contribui la transfererul lor”, a declarat pentru EBS Radio prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul Universității Babeș-Bolyai responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Universitatea Babeș-Bolyai este singura instituție de învățământ superior din România inclusă în secțiunea Inginerie & Tehnologie a clasamentului Times Higher Education pentru anul 2019. Clasamentul dat recent publicității cuprinde 903 universități, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca situându-se în intervalul 301-400.

„Această nouă clasare ne arată că avem prerechizite pentru a face față provocărilor perioadei 2021-2027, când tema principală a Programului Cadru la nivelul Uniunii Europene va fi legată de inovare. În acest context, avem în vedere strategii specifice ale căror obiective sunt direct legate de aplicarea unor modele și de atingerea unor performanțe comparabile cu cele ale universităților de top din întreaga lume, universități cu care am dovedit deja că suntem capabili să concurăm în ciuda condițiilor potrivnice cu care se confruntă universitățile românești în ceea e privește susținerea performanței în cercetare”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David.

În acest context se va lansa Institutul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare în Științe Naturale Aplicate.

„Modelul la care mă raportez în mod concret este cel utilizat de Oxford University care, păstrându-și profilul tradițional și puternic de art&humanities&social, a reușit să integreze foarte inteligent strategia STEM (Science/Technology/Engineering/ Mathematics), astfel încât a depășit în acest an, în domeniul inginerie&tehnologie, universități de profil”, a mai spus prof. Daniel David.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai comprehensive și  prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, luând în analiză criterii complexe legate de predare, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare, potrivit reprezentanților Universității Babeș-Bolyai.