Inspectorii școlari clujeni vor să schimbe sistemul de notare pentru elevii din ciclul primar.

Practic, dascălii cer eliminarea calificativelor, pentru că ar fi incomode atât pentru cei mici, cât și pentru părinți, cărora le este greu să înțeleagă nivelul real la care se situează copiii lor.
„Părinții ne întreabă oare ce înseamnă calificativul BINE? Înseamnă 7, înseamnă 8? Ori cele două sisteme de evaluare nu pot fi comparate. Când urcăm la ciclul gimnazial, pentru copil este un prag, este încă un prag în plus pe lângă celelalte – acomodarea cu un alt stil de predare, cu domnii profesori, cu altă materie. Noi considerăm că ar fi mult mai bine dacă s-ar elimina calificativele”, a declarat Anicuța Todea, inspector pentru învățământul primar în cadrul Inspectoratului Școlar Cluj.
Dascălii clujeni vin și cu propuneri referitoare la modul în care cei mici ar urma să fie evaluați.
„La ciclul achizițiilor fundamentale însemnând clasele pregătitoare I-a și a II-a, evaluarea să se facă descriptiv și învățătorii și părinții să vadă dacă competențele țintite au fost atinse, sunt în curs de realizare sau sunt nerealizate, iar la clasele a III-a și a IV-a să se reintroducă notele”, a mai spus Anicuța Todea.
Propunerea de eliminare a calificativelor a fost formulată și transmisă către ministerul de resort, în cadrul campaniei Educația ne unește. Cu ocazia acesteia, toate inspectoratele școlare județene vin cu sugestii care ar putea fi incluse în viitoarea Lege a Educației.
Ioana Pîrlea