Proiect: Elevii de liceu vor învăța să identifice știrile false

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care prevede introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, a materiei „Gândire critică în contextul <fake news> și al ideologiilor extremiste”.

„Dezvoltarea fenomenului <fake news> generează o criză pentru societatea contemporană și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaționiste, rasiste și antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinși din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetățeni implicați deplin în viața publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o știre falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii și discriminării”, arată liberalul într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Deputatul PNL susține că o astfel de materie poate fi ușor adaptată programei școlare. „Printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei <Gândire critică în contextul fake news și al ideologiilor extremiste>, se numără identificarea unor știri false, verificarea știrilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale. Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că rețelele sociale și mass-media sunt asediate de știri false într-o formă tot mai eficientă și perfecționată reprezintă o problemă majoră, în condițiile în care scopul final al unui <fake news> este dezinformarea și manipularea opiniei publice în direcția dorită de cel care propagă informația”, mai prevede inițiativa legislativă.

Potrivit sursei citate, „secolul XXI este denumit și <Secolul vitezei> sau <Secolul informației>, iar rapiditatea cu care se propagă un <fake news> construit abil îi poate influența pe cei mai bine pregătiți și informați dintre cetățeni”.

Sursa foto: pixabay.com