Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop: „Ne doare când auzim părinții că își îndeamnă copiii să meargă la studii departe de țară”

Rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, a vorbit la deschiderea anului universitar despre tinerii care pleacă să studieze în străinătate, despre subfinanțarea cercetării și despre universitățile care acordă diplome „fără acoperire”.

„Ne doare când auzim părinții că își îndeamnă copiii să meargă la studii departe de țară, ne doare când vedem profesorii sfătuindu-și elevii de liceu să-și ia lumea în cap, ne doare când vedem târguri ale universităților străine ademenindu-ne cei mai buni elevi și studenți. Nu ne doare pentru aceia care se duc departe cu un rost precis, ci pentru aceia care se rătăcesc și nu mai au posibilitatea regăsirii reperelor morale de acasă. Datoria noastră e aceea de a face școală bună în România și de a-i învăța pe tineri că <locul românilor este în România>, conform îndemnului de odinioară de la Radio Europa Liberă”, a spus rectorul UBB la deschiderea anului universitar.

El susține că această datorie a dascălilor nu poate fi îndeplinită dacă nu vor fi create condițiile necesare bunei instruiri a tinerilor în România. „În van ne vom strădui dacă școala va merge înapoi, dacă cercetarea va primi, ca și până acum, doar fracțiuni infime din buget și dacă unele universități vor continua să acorde diplome fără acoperire”, a mai spus Ioan Aurel Pop.

La final, rectorul UBB a vorbit despre Clujul universitar. „Clujul s-a pregătit iar, poate mai bine decât anii trecuți, și aici am avut și spijinul bisericii și sprijinul Primăriei, ca să îi primească bine pe boboci. Clujul fără studenți e ca sera fără plante, adică n-are niciun rost. Nu se întrevede însă pericolul ca cetatea noastră să rămână fără studenți, adică fără seva sa vitală”, a încheiat Ioan Aurel Pop.

Festivitatea de deschiderea a anului universitar la UBB a avut loc în Aula Magna. Printre personalitățile prezente s-au numărat actorul Dorel Vișan, primarul Emil Boc și mitropolitul Clujului, IPS Andrei. UBB are în acest an peste 42.000 de studenți.

Materialul audio difuzat la EBS Radio:

 

Citește și: Aproximativ 80.000 de studenți încep astăzi anul universitar la Cluj-Napoca

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: