România, pe locul 48 în topul țărilor cu cei mai fericiți oameni din lume

România se află pe poziția 48 în Raportul Mondial al Fericirii pe 2019, realizat cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Finlanda ocupă, pentru a doua oară consecutiv, primul loc în acest clasament, în timp ce Sudanul de Sud se află pe ultima poziție, potrivit Mediafax.

Finlanda, cu o populație de 5,5 milioane de oameni care sunt iubitori de păduri, lacuri și saună, a fost desemnată cea mai fericită țară din lume în acest top publicat miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii.

Pentru realizarea acestui top au fost colectate date privind nivelul de fericire, libertate, încredere, generozitate, speranța de viață sănătoasă, venituri și sprijin social de la cetățeni din 156 de țări din lume.

Anul acesta, primele zece poziții sunt ocupate, în ordine, de Finlanda, Danemarca, Norvegia, Islanda, Olanda, Elveția, Suedia, Noua Zeelandă, Canada și Austria.

În ciuda problemelor legate de Brexit, Marea Britanie a urcat patru locuri în top față de anul trecut, până pe poziția 15.

SUA se poziționează pe locul 19, în scădere cu un loc față de anul trecut. Autorii topului motivează acest trend descendent prin existența unui număr mare de persoane care se confruntă cu dependența de diverse substanțe, ceea ce provoacă nefericire și depresie.

De asemenea, Germania s-a situat pe locul al 17-lea, Japonia este pe locul 58, Rusia pe 68 și China pe locul 93.

Republica Centrafricană, Afganistan, Tanzania, Rwanda, Yemen, Malawi, Siria, Botswana și Haiti sunt țările de la finalul topului, în ordine. Țara unde populația este cea mai nefericită este Sudanul de Sud.

Raportul Mondial al Fericirii este rezultatul unui proiect din Bhutan, un regat budist cu aproximativ 700.000 de locuitori situat la est de Himalaya, al cărui premier, Jigmi Y. Thinley, a dorit să evalueze gradul de fericire al populaţiei.

Jigmi Y. Thinley a convins ONU să adopte, în 2011, o rezoluţie prin care ţările membre ale organizaţiei erau invitate să măsoare nivelul de fericire al locuitorilor, ca ghid de îmbunătăţire a politicilor publice ale acestor state.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: