România, pe primul loc în UE în ceea ce privește corupția în școli

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește corupția în școli, arată rezultatele unui sondaj realizat de fundaţia Eurofound.

Potrivit rezultatelor sondajului Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă, pe locul doi şi trei se află Croația și Ungaria, iar la coada clasamentului Danemarca, Suedia și Finlanda.

Specialiştii spun că vina le aparţine atât elevilor, cât şi profesorilor, iar efectele mitei se văd la Evaluarea Naţională, unde elevii au note mai joase decât media semestrială.

„Se strâng bani pentru a cumpăra cadouri pentru profesori, ca să nu strice notele elevilor. Acum câteva luni îmi spunea cineva că mai bine îşi ducea copilul la o şcoală privată pentru că la stat sunt costuri mari. (…) Mi-a zis că fiecare părinte a cotizat cu 500 de lei pentru cadourile profesorilor, ca să nu le strice mediile. Şi am rămas perplex. (..) Aici e luare de mită în cel mai pur sens, este incredibil e pot să aud. Mi-a zis că nu vrea să sesizeze pe nimeni ca să nu strice relaţia cu ceilalţi părinţi şi că preferă să tacă. Vina e comună şi a părinţilor şi a copiilor”, a declarat pentru Mediafax Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

El a mai spus că efectele mitei în sistemul de învăţământ se văd la rezultatele Evaluării naţionale, acolo unde notele primite de elevi la clasă nu corespund cu unele pe care elevii le obţin la testare.

Ne poți asculta și aici: