Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

România, pe ultimul loc în UE la ponderea absolvenților de studii superioare

România ocupă ultimele locuri la majoritatea indicatorilor urmăriți în Monitorul educației și formării, arată un studiu realizat de Comisia Europeană.

Potrivit unui raport realizat de Monitorul educației și formării al Comisiei Europene, în România se înregistrează a treia cea mai mare rată a abandonului școlar timpuriu din UE. „Proporția tinerilor care au cel mult gimnaziu în segmentul de vârstă 18-24 ani, în perioada analizată 2014-2017, este 18,1% (neschimbat comparativ cu 2014), față de o medie UE de 10,6%, apropiată de ținta de 10% pentru 2020”, se arată în raportul Comisiei Europene, ediţia 2018.

Sursa citată mai precizează că România este pe ultimul loc la ponderea absolvenților de studii superioare, înregistrând un procent de 26,3%, față de o medie europeană aproape de 40% pentru anul 2020.

Potrivit raportului, în 2016, România a înregistrat cea mai mare creștere a cheltuielilor pentru educația, cu toate acestea alocarea din PIB a fost de 3,7%, în continuare unul dintre cele mai scăzute nivele din Uniunea Europeană, comparativ cu o medie europeană de 4,7% din PIB.

„Rămâne una dintre puținele țări care nu au atins încă niciuna dintre principalele țintele pentru 2020, iar alocările din PIB pentru educație, cu toate că sunt în creștere, ele continuă să fie cu mult sub media UE. (…) Echitatea în educație, decalajul dintre mediul rural și urban și incluziunea romilor continuă să reprezinte provocări-cheie, care au consecințe la nivelul creșterii incluzive și a inegalităților în societate. (…) La nivel european, raportul arată că au fost înregistrate progrese notabile privind atingerea țintelor pentru 2020. Totuși, persistă unele discrepanțele între statele membre, motiv pentru care sunt necesare mai multe reforme”, se mai arată în raportul citat de Mediafax.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X