România, ultimul loc în UE în clasamentul „Indicele de progres social 2018”, care măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor

România a fost depășită de toate țările membre ale Uniunii Europene în clasamentul „Indicele de progres social 2018”. Țara noastră ocupă locul 44 din cele 146 analizate în acest studiu.

România a urcat pe locul 44 în acest an, de pe locul 51 ocupat în 2014, arată clasamentul „Indicele de progres social 2018”, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative și Deloitte, citat de Mediafax.

Punctajele obținute de România la fiecare dintre cele 12 capitole analizate de Indicele de progres social sunt comparate cu ale altor 15 state care înregistrează un PIB pe cap de locuitor similar, printre care Bulgaria, Croația, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia sau Iran. Conform punctajelor, România are rezultate mai slabe decât aceste țări la următoarele capitole: servicii de apă și canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educație avansată, speranța de viață a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea socială.

„Capitolele la care România obține punctaj mai scăzut arată unde apar deficiențele în distribuirea creșterii economice și în efectuarea cheltuielilor publice. În concluzie, acest raport arată unde se resimte cea mai mare nevoie de ameliorare a calității vieții în România și poate fi folosit de factorii decizionali ca instrument de politici publice pentru a realiza o strategie pe termen lung”, spune Vlad Boeriu, Partener al Deloitte România.

În acest an, pe primele locuri în clasament sunt Norvegia, Islanda și Elveția, iar pe ultimele Afganistan, Ciad și Republica Centrafricană.

Dintre statele din regiunea Europei Centrale și de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmată de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croația (37), Letonia (39), Bulgaria (40) și România (44).

133 de țări, respectiv 91% dintre cele măsurate, și-au îmbunătățit poziția în ultimii patru ani. Doar șase țări au scor mai scăzut față de 2014: Brazilia, Mauritania, Thailanda, Turcia, SUA și Yemen.

Indicele de progres social măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 146 de țări, analizând nevoile de bază ale omului (hrana și îngrijirea medicală, apa și salubritatea, locuirea și siguranța personală), fundamentele bunăstării (accesul la educația de bază, accesul la comunicații și informații, sănătatea și bunăstarea, precum și calitatea mediului) și oportunitatea (drepturi personale, libertate personală și de alegere, incluziune și acces la educație avansată).

Sursa foto: Facebook/EuropeanCommission