Săptămâna Luminată | Obiceiul udatului în Transilvania

A început Săptămâna Luminată, care marchează debutul unei perioade de sărbătoare de 50 de zile, până la Rusalii. Suntem în Lunea albă, prima zi după Duminica Paștelui, când se spune că se deschid porțile Raiului și ale iertării.

Tot în această zi, în multe localități din Transilvania, se păstrează obiceiul udatului. Pe vremuri, băieții și bărbații mergeau să stropească fetele cu apă proaspătă din fântână, dar astăzi, apa a fost înlocuită cu parfum ne spune

„Obiceiul acesta al udatului e mai nou introdus în satele românești, sub influența orașelor. Eu îmi aduc aminte că la mine în sat, în Nădeșel, când au început copiii să umble la udat, mergeau cu sticluța cu apă și abia apoi au început să umble cu sticla cu parfum ca să ude fetele și femeile”, spune Ioan Toșa, etnolog la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Lunea albă este, în alte zone rurale din țară, ziua în care sunt aflate nunțile care vor avea loc după postului Paștelui. E o zi în care băieții merg în vizită, iar fetele îi așteaptă cu ouă roșii și pască, spune etnologul Ioan Toșa.

„Toată săptămâna luminată era considerată ca o sărbătoare. În satele din vechiul Regat, în lunea de Paște se pornea dulapul, un fel de scrânciob în care se puneau tinerii, băiat și fată. În Moldova era un obicei în care băieții umblau pe la case să invite fetele la horă”, a mai arătat Ioan Toșa.

Tradiția mai spune că în Săptămâna Luminată nu se spală rufe, nu se fac treburi casnice şi nu se fac munci agricole, pentru a nu atrage bolile și pagubele.