Mesajul de Paști al Mitropolitului Clujului: „Ne-am dori ca măcar parte dintre românii plecați în străinătate să se întoarcă acasă”

Sărbătorile reprezintă cel mai bun prilej pentru reunirea familiei, astfel că și românii din străinătate se întorc acasă.

Tinerii ar trebui, însă, încurajați să nu mai plece peste hotare, iar cei aflați deja la muncă în alte țări să revină acasă, spune Înalt Preasfințitul Andrei, în tradiționalul mesaj trasmis cu ocazia sărbătorilor Pascale.

Mitropolitul consideră și că autoritățile trebuie să facă eforturi în acest sens.

„Țăranul e pretutindeni și păstrează efectiv teritoriul național. Constatăm totuși cu durere, că lucrurile s-au mai schimbat. Urmaşii lui, în număr înspăimântător de mare, din motive obiective, au plecat la muncă pe alte plaiuri. Aproape cinci milioane de români au plecat la muncă în străinătate. Nu toți, dar cei mai mulți sunt fii de țărani. Holdele-s multe, secerători puțini. Secerătorii sunt puţini pentru că au plecat pe toate meridianele globului, în Spania, Italia, Anglia. Și cât ne-am dori ca măcar parte din ei să se întoarcă acasă. Sau cel puțin tinerii pe care îi avem să nu mai plece. Și dorința noastră ar fi să li se și creeze locuri de muncă. Veșnicia născută la sat s-a mutat și la oraș. Vreau să subliniez că preocupările religioase pe care le-au avut țăranii noștri sunt prezente și în oraș. Mai mult decât atât, voi sublinia faptul că vestea Învierii a fost pronunțată la oraș. Misiunea creștină, în actuala conjunctură, trebuie să fie puternică în centrele noastre urbane și să rămână puternică, pentru că altfel de închite valul vremelniciei”, a spus ÎPS Andrei în Pastorala de Paști.

Ioana Pîrlea