Neîncasarea TVA a generat o pierdere de 6,13 miliarde de euro în anul 2016 pentru bugetul României, potrivit calculelor făcute de PwC România.
În 2016, România s-a situat din nou pe ultimul loc în privința gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE cu un deficit de încasare a TVA de 35,88%.
„Îngrijorător este că deficitul de încasare a taxei pe valoare adăugată a crescut în 2016 față de nivelul înregistrat în 2015 în România, în timp ce majoritatea statelor membre au înregistrat scăderi ale acestui indicator. Cea mai bună performanță a fost înregistrată de vecinii bulgari. Potrivit studiului publicat de Comisia Europeană, deși cota standard de TVA a fost redusă în România în anul 2016 de la 24% la 20%, neconformarea în materie de TVA a crescut, contribuind în mod negativ la deficitul de încasare a TVA”, potrivit unui comunicat de presă transmis de PwC România, citat de Mediafax.
În ultimii ani, unele țări UE au introdus diverse programe de reformă și modernizare a administrațiilor fiscale, cum ar fi analiza tranzacțiilor în timp real, facturarea electronică obligatorie sau protocolul SAF-T, care au condus la sporirea gradului colectării TVA.
La nivelul Uniunii Europene, valoarea pierderilor de TVA s-a ridicat la 147,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un deficit de încasare a TVA de 12,3%, reamintesc reprezentanții PwC România.
Statele din Europa Centrală și de Est, respectiv Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Estonia și Slovacia, s-au confruntat, în continuare, cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA, care variază între 7% în Estonia și 35,88% în România. În plus, doar șase țări membre UE au înregistrat un deficit de încasare a TVA mai mare în 2016 comparativ cu 2015, respectiv România, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia și Franța.
Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA, care are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvențe, faliment, erori administrative, obținerea de avantaje fiscale necuvenite, înregistrat la nivelul statelor membre UE, indicator calculat ca diferența dintre veniturile din TVA preconizate și suma colectată efectiv.