Se scumpesc biletele la transportul în comun

Biletele de călătorie și abonamentele pentru transportul public din Cluj-Napoca se scumpesc, în medie, cu 14,4%. Consilierii locali au aprobat astăzi o hotărâre prin care sunt stabilite noile tarife practicate de Compania de Transport Public (CTP).

Clujenii vor plăti din toamnă mai mult pentru transportul public. FOTO: Ovidiu Cornea, EBS Radio

Astfel, o călătorie cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele CTP va costa, din 1 octombrie 2018, 2,5 lei, cu 0,5 lei mai mult decât în prezent. Prețul unui abonament lunar pe o linie va crește de la 60 la 70 de lei, iar al unuia valabil pe două linii de la 84 la 95 de lei.

Creșterea prețului la bilete și abonamente a fost solicitată de Compania de Transport Public. Reprezentanții societății și-au motivat cererea prin majorarea tarifelor la carburanți, energie electrică, materii prime, dar și prin mărirea cheltuielilor cu personalul. Ultima creștere a prețurilor la transportul în comun a avut loc în 2018.

Propunerea a iscat o serie de polemici în Consiliul local. Unii aleși au considerat că majorarea tarifelor ar fi trebuit să se regăsească în proiectul de buget aprobat la începutul anului. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat.

Directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, susține că, spre deosebire de orașe precum Constanța, Brașov sau Sibiu, unde s-au desființat linii de troleibuze sau tramvai, la Cluj aceste mijloace de transport nepoluante sunt în continuă dezvoltare.

Până la finalul anului viitor, cele mai multe dintre mașinile companiei vor fi dotate cu instalații de aer condiționat. Și la ora actuală o bună parte a parcului dispune de aer condiționat, dar de destule ori, din păcate, nu este îndeajuns de eficient, pentru că la mijloacele de transport în comun până se deschid și se închid ușile intervalele sunt de 2-3 minute, ceea ce face ca acest sistem de aer condiționat să nu își producă efectele dorite, de multe ori”, a arătat Neag. Chiar dacă este o măsură indispensabilă transportului rutier de secol XXI, funcţionarea sistemului de ventilaţie atrage şi ea costuri suplimentare, însemnând un plus de 10% la consumul de motorină ori energie electrică.

Unii clujeni privesc majorarea preţurilor la bilete şi abonamente ca normală, în condiţiile creşterii inflaţiei, în timp ce alţii o consideră o măsură inoportună.

În inflaţie cresc preţurile, creşte totul, inclusiv biletele. Niciodată nu cred că este cineva mulţumit sau încântat de orice creştere. Nu circul atât de des, dar dacă este să compar cu alte oraşe de aceeaşi mărime, poate şi din alte ţări, mi se pare destul de rezonabil”, spune o clujeancă.

Nu mi se pare o idee bună pentru că ar trebui încurajat mersul cu mijloacele de transport în comun în oraş. Mi se pare una din cele mai proaste idei pe care le-a avut administraţia Clujului”, susține un tânăr.

Cluj-Napoca devine astfel unul dintre orașele cu cele mai scumpe bilete de transport în comun. Dintre marile orașe, doar în Timișoara prețul unei călătorii este 2,5 lei, în timp ce în Craiova este 2 lei, în Constanța 1,5 lei, iar în București 1,3 lei.

X
X
X