Sistemul de ticketing de pe mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca se extinde

Primăria Cluj-Napoca a demarat cumpărarea a peste 70 de sisteme de validare moderne a biletelor și abonamentelor, care urmează să fie montate inclusiv pe cele 50 de troleibuze achiziționate recent cu bani europeni.

Fiecare dintre acestea este compus din dispozitive care pot citi atât bilete de hârtie cât și cardurile de călătorie contactless, un computer de bord în cabina șoferului și un aparat care face conexiunea între acestea. Validatoarele sunt rezistente la oscilații de temperatură și tensiune, iar specificațiile lor țin cont de evoluția tehnologiei, spune directorul Companiei de Transport Public din Cluj, Liviu Neag.

„S-au cerut niște detalii suplimentare, să aibă parametrii tehnici în pas cu noile realizări în materie de ticketing și de validare. Din experiența pe care am avut-o cu generația de validatoare care există la ora actuală pe flota în circulație, s-au impus câteva noțiuni tehnice în plus, să reducă numărul de intervenții în timpul exploatării lor. Nu există nicăieri în lume validatoare la care să nu apară defecțiuni, defecțiunile pot apărea ori din cauza unei proaste exploatări, ori a unui mediu de praf sau cu umezeală multă”, a declarat Liviu Neag.

Contractul de furnizare a celor 74 de sisteme de validare are o valoare de aproape 3 milioane de lei, iar ofertele se depun până în 23 ianuarie. Sistemul de ticketing, care include atât aparate de eliberare a biletelor în stații, dar și validatoare pe mijloacele de transport în comun, a fost lansat în 2015. Aproape 80% din valoarea de peste 33 de milioane de lei a proiectului a fost asigurată din bani europeni.

 

Ovidiu Cornea

 

Ne poți asculta și aici: