Shanghai International Film Festival va fi partenerul TIFF în 2019. Se va dezvolta și o platformă de colaborare pentru industria cinematografică din China și România

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și Shanghai International Film Festival (SIFF) au semnat un parteneriat pentru ediția cu numărul 18, care va avea loc la Cluj-Napoca, între 31 mai și 9 iunie 2019.

În urma acestui parteneriet se va dezvolta o platformă de colaborare pentru industria cinematografică din China și România.

Potrivit unui comunicat de presă, acest parteneriat va include prezentarea unei ample selecții de filme din cinematografia chineză, dar și dezvoltarea unei platforme de colaborare pentru industria cinematografică din cele două țări și prezența la Cluj a mai multor personalități ale filmului din China.

Zilele acestea, o delegație SIFF condusă de directorul festivalului, Fu Wenxia, s-a aflat la București pentru a finaliza discuțiile legate de parteneriatul pentru ediția din 2019.

TIFF 2019 are deja în pregătire Focus China, secțiune ce va include o amplă selecție de filme din istoria cinematografiei chineze a ultimilor ani, dar și o proiecție-surpriză cu un film mut cu acompaniament muzical live, o retrospectivă dedicată unui important regizor chinez sau întâlniri profesionale între regizori și producători chinezi și romani.

„Cinematografia chineză este printre cele mai dinamice din întreaga lume și ne-am gândit că a venit momentul să propunem publicului TIFF un focus cu filme interesante, vechi și noi, majoritatea nedifuzate în Romania până în prezent. Parteneriatul cu Festivalul de film de la Shanghai e unul extrem de important pentru că ne va permite accesul la filme și realizatori importanți din China. Totodată, am constatat alături de oaspeții chinezi că ambele festivaluri sunt foarte asemănătoare din punct de vedere al structurii programului și al inițiativelor destinate perfecționării tinerilor profesioniști de film”, a spus Tudor Giurgiu, președinte TIFF.
Bazele acestui parteneriat au fost puse la cea mai recentă ediția a SIFF, unde reprezentanții festivalului care se desfășoară la Cluj-Napoca au fost prezenți.

Mai mult, începând din acest an, TIFF a devenit parte din Belt & Road Film Festival Alliance, o platformă dedicată schimburilor interculturale prin intermediul celor mai importante festivaluri de film din lume.

Ne poți asculta și aici: