Tudor Giurgiu, președintele TIFF a vorbit într-un interviu pentru EBS Radio, despre parcursul festivalului până la ediția de majorat, impactul aducerii la Cluj a unor vedete internaționale precum Alain Delon sau Claudia Cardinale, dar și experiențe trăite de acestea.

Regizorul a oferit și câteva detalii despre cel mai recent film al său, Parking, care deschide oficial festivalul vineri seară, în Piața Unirii. Acțiunea, bazată pe romanul lui Marin Mălaicu Hondrari, se desfășoară în limba spaniolă, iar distribuția este dominată de actori străini.
„Filmul e o poveste de dragoste, alții l-ar putea vedea și ca o melodrama, alții ca un film care vorbește și despre singurătatea emigrantului, evident, într-o țară străină. Mie mi se pare că este o poveste și despre România, despre acei români care la un moment dat au decis să se rupă și e vorba despre izolarea, temerile, nelinișeta lor, gândul că ești departe și familia este acasă. Sunt multe chei în care poate fi văzut”, a spus Tudor Giurgiu, care a mărturisit că titlul, diferit de cel al cărții care a inspirat filmul, i-a fost sugerat chiar de colegul său din echipa TIFF, Mihai Chirilov.
Regizorul, președinte al TIFF, a vorbit și despre cea mai grea perioadă din parcursul festivalului.
„Greu a fost mijlocul. Nașterea a fost doar un act de curaj, de aruncare în gol, fără prea mare susținere, grei au fost de fapt anii aceia, după 4-5 ediții, când simțeam că – oau, ne-a ieșit – și totul ne iese foarte bine și că ecoul publicului ne dădea aceste semnale și simțeam că de fapt nu putem evolua fără un sprijin important al autorităților locale, în special. Am avut, țin minte, un an, doi, trei pentru că festivalul o luase cu mult înaintea modului în care autoritatea se raporta la conceptul că prin astfel de evenimente orașul se dezvoltă, orașul crește. La vremea aceea era doar TIFF-ul, pentru ani și ani, TIFF-ul a pus Clujul pe hartă, a făcut training pentru oameni care acum lucrează la toate festivalurile din Cluj. Autoritatea locală la vremea aia nu înțelegea avantajele pe termen lung, nu a intuit potențialul ăsta fantastic de transformare și de modelare pe care l-a avut TIFF-ul cu toți tinerii, adulții care au venit la TIFF, activi sau pasivi, cinefili sau membri în varii programe. Am tot spus, nu era doar o chestie financiară, dar era important să vedem că suntem sprijiniți și apreciați. La un moment dat schimbarea aceasta s-a produs și lucrurile au început să funcționeze firesc și normal”, a spus la EBS Radio Tudor Giurgiu.
Chiar dacă festivalul aduce peste 200 de filme și zeci de evenimente conexe, președintele TIFF nu crede că dimensiunea actuală este exagerată.
„Recent am fost la festivalul de la Cannes și de fapt dacă te duci la orice alt festival similar cu TIFF-ul ca anvergură primul sentiment pe care îl ai e unul de blocaj, real. Te uiți și vezi 20 de săli, filme, proiecte, broșuri, informații, nu ști. Mie îmi ia într-adevăr, atunci când sunt spectator, 2-3 ore, stau pe terasă să îmi revin, îmi fac un traseu și îmi fac o idee. Mai sunt și cei care spun – mă las dus de val, mă întâlnesc cu cineva, îmi spune, mă duc acolo, dincolo, într-un loc sau altul, tot prind ceva care să îmi placă până la urmă. Asta face din TIFF și evenimente de genul acesta o experiență unică, faptul că ai o diversitate de filme din care poți alege. Niciodată nu vei putea să vezi, nu tot, dar nici măcar ce ți-ai propus…Nu cred că e bine acum să dăm în cap cu ciocanul festivalului și să îl facem mult mai mic, nu cred că asta e oportun, după cum însă nu e important nici să se umfle ca o gogoașă și să devină ceva cu adevărat imposibil de organizat. La nivelul ăsta la care suntem acum încă ne face în primul rând nouă plăcere și e posibil să îl gestionăm, invitații găsesc timp să vadă și Clujul să vadă și filme, găsesc timp pentru povești în cafenele și restaurante, găsesc un festival prietenos, foarte diferit de fapt de goana și nebunia din festivalurile mari, gen Cannes, Berlin, Toronto, sau Veneția. TIFF e unul din festivalurile, la fel ca și cele din Wrocław sau Karlovy Vary, unde există un sentiment bun, un joie de vivre, o bucurie a trăitului în oraș, pe vreme de festival. Vezi un film, dacă îi place. Dacă nu, te duci la grădina Botanică, stai de vorbă cu oamenii din oraș, e o stare de grație care se datorează în primul rând clujenilor”, a mai spus președintele TIFF.
Ascultați aici interviul integral pe care Tudor Giurgiu i l-a acordat lui Ovidiu Cornea și aflați ce nu aveți voie să ratați la TIFF.18: