Șofer de TIR, cea mai căutată meserie la Cluj-Napoca

Cea mai căutată meserie la Cluj-Napoca este cea de șofer de tir. În ultimul an s-au înregistrat peste 2.200 de cereri ale angajatorilor pentru acest post.


Datorită numărului mare de oferte, este foarte ușor pentru doritori să obțină un astfel de job. Aceasta a fost și situația clujeanului Daniel Aitonean, care de 3 ani este șoferul unui TIR de 40 de tone, în Olanda și Italia. „Se angajează șoferi tot timpul, la orice firmă. Când îți place, e și ușor. Sunt și avantaje, și dezavantaje. În primul rând e un salariu cât de cât bun față de ce ai putea să faci în România, Ești plătit pe zi, n-am un program fix, nu-i nimeni în spatele meu. Dar ești foarte mult plecat de acasă. Dormi în camion”, povestește clujeanul.

Salariul unui șofer de TIR pe rute europene poate începe de la 1.800 de euro pentru un șofer începător și poate depăși 4.000 de euro pentru unul cu experiență. Chiar și așa, firmele găsesc destul de greu angajați. „Piața șoferilor la nivel internațional fiind destul de volatilă, e destul de greu de găsit șoferi. Ei nu sunt destul de stabili, adică ei pleacă, în general, din dorința unui loc de muncă care să fie mai bine plătit și nu prea conferă încredere din punctul ăsta de vedere”, a declarat, pentru EBS Radio, Ancuța Tămaș, manager de Resurse Umane.

Șoferii de TIR vor fi în continuare căutați, după cum arată trendul anului 2019. „Fie că vorbim de IT, blue collar sau de renumiții șoferi de categoria C+E, se pare că 2019 se anunță un an provocator, deoarece continuă migrarea spe vest. E destul de greu să găsești în România, și mai ales în Cluj-Napoca, astfel de persoane calificate. Șoferii de TIR sunt o categorie aparte. Sunt din ce în ce mai căutați, cu atât mai mult cu cât au venit companii din Germania, Danemarca, Suedia sau Belgia, în România, să-și deschidă puncte de lucru”, spune specialistul în Resurse Umane, Andra Armean Dinescu.

Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, cele mai multe joburi disponibile anul trecut în județ au fost: șofer de camion (2.100), lucrător comercial (1.832), programator(1.193), agent de securitate ((1.168), muncitor necalificat în construcții (989 locuri), șofer de autoturisme și camionete (985) și funcționar informații clienți (939).

Și la începutul acestui an au fost puse la dispoziția celor interesați 147 de locuri de șefer de camion sau mașină de mare tonaj, 100 de lucrători comercial și 65 de locuri de muncitori necalificați.

Alexandra Ogruțan

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: