Spectacol inedit la Cluj: concert de operă în Cimitirul Central

Un concert inedit va avea loc în Cimitirul Central din Cluj-Napoca joi, 1 noiembrie, de la ora 18.00, de Ziua Morților sau Luminația. Concertul va fi susținut de orchestra și corul „Opera Group Project”, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inei Hudea.

„<Lacrimosa> e un spectacol-rugăciune, e lacrimă și lumină pentru sufletul celor adormiți. <Lacrimosa> e pioasă și caldă amintire, candelă de veghe pe drumul Mântuirii. <Lacrimosa> e corul vocilor de aici pentru cei dragi de dincolo”, spune Ina Hudea, profesor al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și regizorul acestui spectacol.

Concertul de operă din cimitir a devenit deja o tradiție la Cluj-Napoca, fiind organizat pentru al patrulea an consecutiv, de Ordinul Arhitecților din România- Filiala Transilvania. „Ziua Morţilor, sau Luminaţia, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Fiecare dintre noi avem o poveste. O poveste ale cărei detalii sunt piesele puzzle-ului nostru: cine suntem și de unde venim, ce și pe cine am iubit, prieteniile pe care le-am hrănit, în ce fel am ajutat lumea să fie (măcar) puțin mai înțeleaptă, sau mai bună. Mii de alte povești, ale unor oameni, contemporani sau nu, povești din care poate facem și noi parte, ne aduc uneori împreună, în cimitir. Da, este un spațiu care trezește emoții dintre cele mai diverse, dar asta pentru că e un spațiu parțial necunoscut, încărcat de simboluri. <Lacrimosa> este un alt fel de a descoperi un loc al emoției, al istoriei și poveștilor, într-o zi dedicată până la urmă acestor povești și comunității din care ele provin” , explică arhitectul Daniela Maier, coordonator al proiectului și inițiatorul Scenei Urbane, preşedintele OART.

Momentul va fi continuat, în data de 3 noiembrie, de la ora 11.00, cu un tur ghidat prin cimitir, susţinut de istoricul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Turul are la bază hărțiie inedite realizate de arhitecții inițiatori ai acestui eveniment.

„La primul eveniment desfășurat de Scena Urbană în Cimitirul Central – Requiem, am început conturarea unor hărți cu personalități importante din diferite domenii: scriitori, artiști, oameni de știință, politicieni, sportivi ce odihnesc în acest loc, alături de familiile și prietenii noștri. Am evoluat an de an în acest demers. Întocmirea hărților pentru Cimitirul Central continuă să fie o experiență inedită. Descopăr, împreună cu tinerii implicați în proiect, povești fascinante de viață, valori pe care ne dorim să le facem cunoscute comunității. Este în egală măsură greu și provocator să coordonez un demers care implică oameni din specialități, vârste și naționalități diferite”, susține arhitectul Andrada-Diana Todea, coordonator Scena Urbană.

Ne poți asculta și aici: