Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Statele Unite au început retragerea trupelor din Siria

Armata Statelor Unite a început retragerea efectivelor militare din Siria, a anunţat un oficial militar. În zonă sunt circa 2.000 de militari americani.

Potrivit cotidianului USA Today, preluat de Mediafax, anunţul a fost făcut de colonelul Sean Ryan, purtătorul de cuvânt al coaliţiei antiteroriste internaţionale coordonate de Statele Unite.
Oficialul SUA nu a oferit detalii operaţionale despre retragerea din Siria, unde sunt aproximativ 2.000 de militari americani.

Și secretarul de Stat Mike Pompeo a anunţat ieri că, în ciuda criticilor generate de hotărârea luată de președintele Donald Trump, retragerea totală a trupelor americane din Siria se va produce. „Decizia preşedintelui Trump privind retragerea trupelor a fost luată. Vom face acest lucru”, a declarat Mike Pompeo.

Statele Unite vor retrage trupele din Siria „în ritmul adecvat”, a afirmat, luni seară, preşedintele Donald Trump, subliniind că operaţiunile antiteroriste vor continua.

Recent, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria şi diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Preşedintele SUA a luat spontan decizia, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali americani.

Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia după o conversaţie prin telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc i-a amintit lui Donald Trump că a spus în mod repetat că singurul motiv pentru care există o prezenţă militară americană în Siria a fost învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. „De ce mai sunteţi acolo?”, l-ar fi întrebat Erdogan pe liderul de la Casa Albă.

Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticată de numeroşi politicieni din Statele Unite, dar şi de ţări aliate. Secretarul american al Apărării, James Mattis, şi-a prezentat demisia.

Sursa foto: pixabay.com

X
X
X